Šta donosi rebalans budžeta APV: Zaduživanje, više novca za putovanja, odlaganje gradnje muzeja

Autonomna pokrajina Vojvodina će se u 2024. godini zadužiti u iznosu od ukupno 295 miliona dinara.
Šta donosi rebalans budžeta APV: Zaduživanje, više novca za putovanja, odlaganje gradnje muzeja
Foto: 021.rs
Kako se navodi u Rebalansu budžeta koji će se sutra naći pred pokrajinskim poslanicima, zaduživanje od Evropske banke za obnovu i razvoj planira se u projektu dugoročnog finansiranja u obliku zajma u ukupnom iznosu od 12 miliona evra, pri čemu se za 2024. godinu planira povlačenje sredstava u iznosu od 2,36 miliona evra, odnosno u dinarskoj protivvrednosti koja je projektovana u visini od 295.000.000 dinara.
 
Osim toga, realizacija projekta unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata, koji se finansira iz kreditnog zaduživanja, prema procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj, teče sporijom dinamikom od planirane. Zbog toga je odlučeno da se umanji povlačenje kreditnih tranši u ovoj godini za 905 miliona dinara. 
Ujedno, rebalansom je predviđeno smanjenje budžeta za tri odsto, što će uticati na brojne stavke. Time je deficit pokrajinskog budžeta smanjen sa 13,1 odsto na 9,7 odsto.
 
Stalna budžetska rezerva planirana je u iznosu od 300 miliona dinara, a nakon što je deo sredstava utrošen do 24. jula, preostali iznos stalne budžetske rezerve utvrđen ovom odlukom iznosi više od 296,5 miliona dinara.
 
Što se tiče tekuće budžetske rezerve za 2024. godinu, uključujući i sredstva koja su do objavljivanja ovog rebalansa preneta u rezervu, a i nakon realizovanih troškova, ona iznosi 781 milion dinara.
Jedna od stavki koja je prilično uvećana rebalansom budžeta su troškovi putovanja. Oni su povećani za čak 13,58 miliona dinara, od čega je 11 miliona namenjeno za putovanja delegacije Pokrajinske vlade, a ostatak je korekcija u skladu sa potrebama do kraja godine.
 
Prvobitno je za ovu stavku bilo namenjeno 108,4 miliona, pa 113 miliona dinara, da bi ta suma narasla na 126,6 miliona. Pokrajinska administracija je u prethodnim godinama za putovanja rezervisala sredstva od 91,1 milion, 99,3 miliona i 108,4 miliona dinara.
 
Pokrajina rebalansom planira i dodatnih 1,07 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi i vodoprivredi. Od navedenog iznosa, smanjenjem drugih ulaganja u oblasti vodoprivrede i dodatnim sredstvima obzebeđen je novac za upravljanje vodama, odnosno za "Vode Vojvodine" u iznosu od 954,69 miliona dinara. Takođe, namenjeno je 126,12 miliona dinara za sanaciju šuma koje su oštećene ili uništene tokom julskih oluja. 
 
Manje novca, tačnije 170 miliona dinara manje, biće i za projekat Pokrajinskog sekretarijata za kulturu "Sprovođenje mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima u Novom Sadu". Umanjena su i sredstva za sportsku halu u Inđiji koja se dugo čeka, i to za 200 miliona dinara. 
 
U okviru sredstava za građevinske objekte, biće manje novca za kapitalno održavanje Dvorca Dunđerskih. Od ovog projekta oduzima se 128.8 miliona dinara. Izdvojiće se i 993 miliona dinara manje za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama. 
 
Budžet za rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju objekata u okviru kompleksa Doma za duševno obolela lica u Čurugu manji je za 500 miliona dinara. Manje novca biće i za Muzej 20. veka, odnosno novi muzej u prostorijama Studija M. S obzirom na to da suma za koju je umanjen budžet (500 miliona dinara) iznosi skoro polovinu od predviđenih sredstava za rekonstrukciju, dogradnju i promenu namene, moguće je da se muzej ove godine neće ni graditi. 
Za 800 miliona dinara je umanjen fond za projekat izgradnje studentskog restorana sa pratećim sadržajima u Novom Sadu, a za 500 miliona izgradnja javne garaže i saobraćajnih površina u okviru Instituta u Sremskoj Kamenici. 
 
"U skladu s dosadašnjim aktivnostima na realizaciji ovih projekata, ocenjeno je da se planirana sredstva u 2024. godini mogu umanjiti, a u skladu s novom procenom dinamike realizacije planiranja do kraja investicionog ciklusa iskazana su u narednim budžetskim godinama u pregledu kapitalnih projekata", obrazlaže se u Odluci o rebalansu budžeta.
 
Istovremeno, povećana su planirana sredstva za realizaciju više projekata, kao što su energetska sanacija zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine APV za 129,38 miliona dinara, zbog, kako piše u rebalansu, brže dinamike ovog posla u 2024. godini. 
 
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo planira povećanje u iznosu od 119,49 miliona dinara za završetak izgradnje objekta Kamenica 3 sa PET centrom (99,49 miliona dinara), i za hitna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu ‒ popravka opreme i slično (20 miliona dinara).
 
Skupština Vojvodine će o rebalansu budžeta raspravljati u četvrtak , 29. avgusta.
  • Marika

    29.08.2024 15:08
    Restoran?
    Na studente ste zaboravili? Od SNS rektora Madica, do ovog sekretara Markovskog, studenti su samo politicka roba, koja gospodo, mora i da jede. Zasto ste srusili stari restoran a obustavili gradnju novog?
  • Voja

    29.08.2024 09:49
    Putešestvije
    Sve se seče i umanjuje a za put ima još više :-)
  • Hm...

    29.08.2024 08:59
    Ispunjavaće naređenja iz Beograda i lokalnih krimosa bliskih režimu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti