Galerija Matice srpske: Posebnu pažnju Makrona privukla dela Đure Jakšića i Uroša Predića

U okviru posete Novom Sadu, predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron posetio je i Galeriju Matice srpske i tu je imao priliku premijerno da obiđe novu stalnu postavku.
Kako saopštavaju iz Galerije Matice srpske (GMS) Makron je obišao novu stalnu postavku koja na jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini. 
 
Posmatrajući izložena dela na prvom spratu Galerije Matice srpske, predsednika Makrona je sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, počevši od portreta Mladi Sava Tekelija na kom je predstavljen idejni osnivač Galerije.
Predsednik Makron zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem se krooz dela zografa, Đure Jakšića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića i mnogih drugih umetnika najpre upoznali sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja.

Takođe, kroz izložbene prostorije posmatrali su hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak su završili obilaskom izložbene prostorije u kojoj su prezentovana najznačajnija umetnička dela u kolekciji GMS. 
 
U svečanom salonu, u kom se nalaze portreti prethodnih upravnika, predsednici su se upisali u knjigu utisaka. 
"Gospodin Makron izrazio je duboku zahvalnost kolektivu Galerije i oduševljenje kulturnim nasleđem koje je imao priliku da vidi. Istakao je da mu je izuzetno drago što je imao priliku da vidi kako je narod gradio svoj identitet kroz nacionalnu umetnost, a pažnju su mu privukle ikone Zografa, dela Đure Jakšića, Uroša Predića i Bogdana Šuputa", navodi se u saopštenju GMS.
 
Galerija Matice srpske pripremila je poseban program za posetu predsednika Emanuela Makrona i predsednika Aleksandra Vučića, kao i prigodne poklone u vidu najznačajnijih publikacija na srpskom i francuskom jeziku.
 
Galerija Matice srpske već više od decenije neguje srpsko-francuske odnose u oblasti kulture i umetnosti kroz saradnju sa Ambasadom Republike Francuske, Francuskim institutom u Srbiji i srpskim kulturnim institucijama u Parizu.
Makron je posle posete Galeriji izjavio da je znao da su duboke veze Francuske i Srbije u umetnosti, a da je zadovoljstvo to i videti.
 
"Impresivno je videti sva ta umetnička dela i videti kako nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost", kazao je Makron novinarima.
  • Sale NS

    31.08.2024 12:28
    Tijana briljirala!
    Direktorka Galerije MS je bukvalno "ukrala" predstavu!

    Zamislite Makrona koji dolazi ovamo nakon dosadašnjih razgovora sa kojekakvim duducima i onda dođe u GMS gde mu se na najvišem nivou, intelektualnom i kulturnom, obrati školovana direktorka i to na tečnom francuskom. Svi ovi iza su samo ćutali, mediji nisu odsekli nijednu njenu reč, Makron je, vidi se, odlepio...

    Tako ti je to M'sje Makron ovde kod nas u Novome Sadu!
  • Eon

    30.08.2024 16:53
    Nema sumnje
    Makron će pamtiti ovu posetu sve dok ne uđe u avion.
  • Profa

    30.08.2024 16:35
    Civilizovano i divno. Nadam se da će svi zvaničnici za svoje visoke zvanice da obezbede obilazak nekog od naših kulturnih, umetnički, naučnih, tehničkih i hrišćanskih znamenja. Divan potez i za pohvalu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.