FOTO Kakav park bi Telep na kraju mogao da dobije: Prostor za rekreaciju, javni toalet...

Plan parka na Telepu nalazi se na javnom uvidu, a njime je predviđeno više celina namenjenih za odmor i rekreaciju, ali i javni toalet.
FOTO Kakav park bi Telep na kraju mogao da dobije: Prostor za rekreaciju, javni toalet...
Foto: 021.rs
Ova lokacija se nalazi na lokalitetu zelene površine između ulica Somborske, Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla, za koju se Telepčani godinama bore da bude park od tri hektara.
 
Međutim, gradska vlast je veći deo tog prostora pretvorila u građevinsko zemljište, dok plan za park uz Somborsku ulicu obuhvata površinu nešto veću od jednog hektara.
Kako se navodi u tekstu izmene i dopune Plana generalne regulacije ovog prostora, uređenje parka planira se u geometrijskom stilu, a planirano je i više ulaza u park.
 
Navodi se da će glavni ulaz biti iz Somborske ulice, i nastavlja se manjim platoom, dok je ostale ulice potrebno rasporediti tako da se svim korisnicima obezbedi lak pristup.
U centralnom delu nalaziće se i veći plato sa prostorom za sedenje sa nadstrešnicom, a u ovom delu je moguća i organizacija manjih skupova poput koncerata, izložbi i slično.
 
"Zastori na pešačkim komunikacijama i platoima treba da su maksimalno otporni na atmosferske uticaje, po sanitarno-tehničkim zahtevima treba da budu bez prašine, ravni, udobni za hodanje, da se ne zagrevaju, tope na suncu, a njihova boja ne bi trebalo da bude jaka u odnosu na vegetaciju", navodi se u nacrtu dokumenta.
 
Za završnu obradu na svim pešačkim komunikacijama i platoima planira se postavka "kamenog tepiha" ili sitan nabijeni kamen.
 
"Ovakvi vidovi popločavanja imaju, pored estetskog efekta i visoku funkcionalnost sa aspekta ugradnje, održavanja i lakog kretanja od strane svih kategorija korisnika prostora", ističu gradski urbanisti.
 
U okviru parka biće postavljen i kompletan urbani mobilijar, sa klupama, česmama, kantama za otpatke i javnom rasvetom.
 
Na svim ulazima u park planira se postavljanje info-tabli sa mapom parka i informacijama o sadržajima, kao i "putokaza" kroz park.
 
  
 
U severnom delu je planiran teren za basket, a južno od njega i teretana na otvorenom.
 
Dečije igralište planira se u blizini centralnog platoa za odmor, a okolo se planira livadski travnjak namenjen za igru dece i rekreaciju građana.
 
Ističe se i da elementi za igru dece, odnosno ljuljaške, klackalice, tobogani i drugo, treba da su prilagođeni za različite uzraste dece i izrađeni od adekvatnog materijala.
 
Završna obrada površina za basket teren, teretanu i igralište treba da bude tartan.
 
Pored dečijeg igrališta isplaniran je i javni toalet prizemne spratnosti, sa po dve kabine u muškom i ženskom delu i minimum jednom kabinom za osobe sa invaliditetom.
 
U zapadnom delu parka planira se prostor za istrčavanje pasa.
 
Kada je reč o zelenim površinama, ističe se da je prvo potrebno ceo teren valorizovati, s obzirom na to da se prostor namenjen za parkovsku površinu nalazi u depresiji.
 
"Nakon valorizacije postojećeg zelenila potrebno je izmestiti kvalitetne sadnice, ukoliko je to moguće, do završetka radova na nasipanju terena. Bitan momenat u kompoziciji je organizacija prostora i stvaranje perspektiva, tj. vizura iz različitih tačaka. Neophodno je obratiti pažnju na oblike biljaka koji su dovoljno raznovrsni da se njima mogu stvarati najrazličitije kombinacije. Obodom parka planira se zaštitni pojas od visoke i srednje vegetacije u kombinaciji sa žbunastim vrstama", navodi se u planu.
 
Nacrt odluke o izmenama i dopunama PGR prostora u zapadnom delu grada na području Telepa (lokalitet zelene površine između ulica Somborske, Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla) je na javnom uvidu do 12. oktobra, do kada se mogu podneti i primedbe.
 
Ovaj plan je na ranom javnom uvidu, održanom u periodu između 19. marta i 2. aprila, dobio 74 primedbe, nakon čega je sprovedena revizija i detaljnije osmišljen plan parka.
Podsetimo da se Telepčani bore od 2018. godine da na ovoj lokaciji bude park. Oni su prvobitno uz proteste i peticije uspeli da dobiju obećanje od vlasti da se neće graditi vatrogasna stanica na oko tri hektara i da će to biti park.
 
Međutim, 2022. godine vlast, uprkos stotinama primedbi, donosi Generalni urbanistički plan do 2030. godine, a nekoliko meseci kasnije i Plan generalne regulacije Telepa kojim se ovaj prostor planira većim delom za stambenu izgradnju.
 
Telepčani i dalje organizuju razne akcije i proteste, kao i peticije, tražeći da se prostor ipak u celosti zadrži za park, ali vlast to ignoriše i radi na prodaji zemljišta.
 
Tako je parcela od 0,7 hektara krajem 2022. godine prodata za 961 milion dinara firmi "Karin Invest". Druga parcela od 0,6 hektara još nije prodata i za 4. april je zakazana treća licitacija sa početnom cenom od skoro 744 miliona dinara.
  • житељ

    13.09.2024 15:58
    "Na svim ulazima u park planira se postavljanje info-tabli sa mapom parka i informacijama o sadržajima, kao i "putokaza" kroz park."

    Као да је парк на 20 хектара. Мислим да ће на свим улазима моћи да се види цео парк и без табли са мапама и путоказима.
  • B

    13.09.2024 15:12
    napomena
    Telepu nije ni trebao park dok se Kamenjar mimo svih medjunarodnih normi nije privatizovao, a Sodros urbanizovao.
  • Boro

    13.09.2024 15:09
    A crkva?
    A đe je i jedna crkva tu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti