Planira se novi stambeni kompleks u Novom Sadu: Pogledajte gde će se nalaziti

Pored toplane "Majevica" planirana je i izgradnja novih stambenih objekata i predškolske ustanove, što je sada i regulisano novim planskim dokumentom.
Planira se novi stambeni kompleks u Novom Sadu: Pogledajte gde će se nalaziti
Foto: 021.rs (Google Earth)
Planom generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope obuhvaćen je prostor od 2,66 hektara, koji se proteže između Rumenačkog puta.
 
Najveći deo ovog prostora je neuređeno i neizgrađeno zemljište, koje se graniči sa jedne strane sa kompleksom toplane "Majevica", a sa druge sa stambenim zgradama i nekadašnjim melioracionim kanalom na kom se nalazi kolektor atmosferskih voda.
Kako piše u novom planskom dokumentu, ovaj prostor podeljen je u tri celine - višeporodično stanovanje, predškolska ustanova i kompleks toplane. U prostoru će ih povezivati saobraćajne površine.
 
Najveći deo površine obuhvata prostor za višeporodično stanovanje, u kom je dozvoljena izgradnja zgrada visine maksimalno do sedmog sprata, sa mogućim podrumima koji se ne smeju koristiti za stanovanje.
U poređenju sa konceptualnim okvirom plana, koji je bio na uvidu krajem marta ove godine, dozvoljena spratnost je povećana za jedan sprat.
 
Maksimalna zauzetost kompleksa treba da obuhvata 40 odsto ovog prostora, dok bi zelene površine trebalo da obuhvataju barem 30 procenata.
 
Slobodni prostori u ovim zonama, kako navode gradski urbanisti, trebalo bi da u skladu sa sadržajima partera (odmorišta, platoi, igrališta za decu i drugo) treba da su pejzažno i jedinstveno ozelenjeni.
 
Planski dokument utvrđuje i da bi najmanja površina stana u okviru kompleksa višeporodičnog stanovanja trebalo da bude od 26 kvadrata. Obavezno je i u okviru objekta planirati biciklanu.
 
Parkiranje i garažiranje vozila predviđeno je ili u podrumskim etažama ili na parceli. 
 
 
Kompleks predškolske ustanove planira se u severnom delu prostora, na površini od 0,60 hektara. Moguća je izgradnja jednog ili više objekata, maksimalne spratnosti prizemlje sa dva sprata.
 
Ističe se i da je boravak dece dozvoljen samo na prva dva nivoa, odnosno na prizemlju i prvom spratu.
 
Minimalno učešće zelenih površina je 40 odsto, a na obodu kompleksa se planira sadnja zaštitnog zelenog pojasa. Ističe se da je poželjno da ima što više zelenila, a unutar kompleksa treba da se formiraju delovi za odmor i rekreaciju dece.
 
Dodaje se i da ovaj prostor predstavlja zonu potencijalnih arheoloških nalaza i lokaliteta, "budući da se u neposrednoj blizini arheoloških lokaliteta Kasarna Jugovićevo - višeslojni lokalitet (praistorija (bronzano doba) srednji vek), kao i Sajlovo - višeslojni lokalitet (praistorija (neolit, enolit, bronzano i gvozdeno doba), kasna antika, rani srednji vek, srednji i pozni srednji vek, novi vek)".
Snabdevanje vode biće rešeno preko postojeće i planirane vodovodne mreže, dok je za priključenje objekata na fekalnu kanalizaciju potrebno da se rekonstruiše postojeća kanalizaciona mreža.
 
Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, novi objekti će se snabdevati iz jedinstvenog elektroenergetskog sistema, ali je moguća i izgradnja dodatnih transformatorskih stanica posebno ili unutar stambenih objekata. Pravila za ovakvu izgradnju opisana su u planskom dokumentu.
 
Nacrt plana generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope je na javnom uvidu do 12. oktobra, do kada se i mogu poslati primedbe na ovaj plan. Javna sednica Komisije za planove zakazana je za 24. oktobar u Skupštini grada.
  • Krle

    18.09.2024 22:12
    Sto dalje i sto pre
    Konobar, da platim pa da idem.
  • Boeser Wolf

    18.09.2024 22:01
    NS ulaze neverovatan trud da zadrži svoju poziciju kao grad sa najgorim kvalitetom života u zemlji.
  • Johny

    18.09.2024 20:50
    stanovi
    U NS po zadnjem popisu ima deset hiljada praznih stanova . A vidim da se gradi tamo na Limanu kod Lidla još zgrada. Sada još i tamo pored bezbednjaka !! Ko samo toliko pere novac toliko ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti