Novinarka 021.rs u Rektoratu: Izbori dostojni diktature - maskirani ljudi, pretresanje

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta su u toku, a obezbeđuje ih veliki broj pripadnika obezbeđenja.
Novinarka 021.rs u Rektoratu: Izbori dostojni diktature - maskirani ljudi, pretresanje
Foto: 021.rs
Reporterka 021.rs Aleksandra Reves uspela je da uđe u zgradu Rektorata kako bi glasala. U zgradu je moguće ući samo uz pomoć indeksa Filozofskog fakulteta, osim ukoliko niste maskirani pripadnik obezbeđenja.
 
Nakon pitanja da li može da uđe unutra kao novinarka, rečeno joj je da to nije moguće. Ipak, ulazak je omogućen pomoću indeksa.
Pre samog prolaska kroz vrata koja su prelepljena papirom, nekoliko pripadnika obezbeđenja koji oko vrata imaju legitimaciju konferencije "Cyber Resilience in The Age Of Smart Technologies" dočekalo ju je i pregledalo indeks. Nakon što je pretresena, puštena je unutar samog Rektorata.
 
O ovoj konferenciji nema nikakvih informacija na internetu, niti je najavljena na sajtu Univerziteta u Novom Sadu. Portal 021.rs uputio je pitanja Univerzitetu u vezi sa ovom konferencijom i o obezbeđenju koje je angažovano.
U holu se nalazi veliki broj pripadnika obezbeđenja, barem dvadesetoro.
 
U svečanoj sali Rektorata održavaju se izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta i za dopunske članove univerzitetskog parlamenta.
 
Za stolom se nalaze predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak, predsednik izborne komisije Svetozar Boškov i dve članice komisije koje predaju papire za glasanje. 
 
Glasačke kutije su oblepljene trakom i u blizini stoji po jedan zamaskirani pripadnik obezbeđenja u crnom. U momentu kada je novinarka portala 021.rs bila unutar same sale bilo je barem šest pripadnika obezbeđenja, dok su na ulazu ispred bila dvojica.
 
Novinarki nije bilo dozvoljeno da fotografiše, niti da snima. 
 
U međuvremenu, Savez studenata Filozofskog fakulteta na društvenim mrežama objavljuje snimke sa glasanja i poziva studente da učestvuju na izborima.
Nakon pitanja novinarke da li može da uđe na konferenciju "Cyber Resiluence in The Age Of Smart Technologies", iz obezbeđenja joj je rečeno da ne može.
 
Na pitanje koji su kriterijumi da se uđe na konferenciju nije odgovoreno, a na pitanje da li uopšte konferencija postoji pripadnik obezbeđenja se povukao i otišao iza oblepljenih vrata. 
 
Studenti Filozofskog fakulteta i predstavnici grupe STAV se nalaze ispred Rektorata još pet sati ujutru. Namera je bila da spreče održavanje ovih izbora, za koje kažu da nisu legitimni.

Komentari 16

  • Užasi zlatnog doba

    23.09.2024 13:08
    Ovo je farsa! Anti-akademizam i simulakrum demokratije po uzoru na najcrnje diktature! Zgrožen sam ovim otvorenim uplivom politike u pitanja univerziteta. Mislim da ovaj problem treba internavionalizovati i obavestiti medjunarodnu akademsku javnost. Ovo je puč i diktatura u njenom izvornom obliku!
  • realno

    23.09.2024 13:01
    Da nema obezbeđenja bilo kakvog ti divni mladi ljudi bi već sve razlupali, polomili i zabarikadirali se unutra.
  • Nikola

    23.09.2024 12:58
    Dobro je što je novinarka na licu mesta jer može lično da se uveri da deset "studenata" neko maltretira,al stvarnost je malo drugačija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti