Pred sednicu: Ostavke pojedinih direktora novosadskih preduzeća, evo sa čime odlaze sa funkcija

Pred sednicu Skupštine grada koja je zakazana za petak, 27. oktobar, direktori tri javna preduzeća i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture podneli su ostavke na svoje funkcije.
Pred sednicu: Ostavke pojedinih direktora novosadskih preduzeća, evo sa čime odlaze sa funkcija
Foto: 021.rs
Ostavke su podneli direktori JKP "Lisje", GSP-a i Gradskog zelenila, kao i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Vladimir Đaković je na čelu "Lisja" bio 10 godina, od juna 2014. godine. Prema njegovoj zvaničnoj biografiji, kompletno radno iskustvo stekao je u ovom pogrebnom preduzeću, gde je prvobitno godinu dana bio šef stolarske službe, a potom je postao pomoćnik direktora za proizvodne delatnosti. 
Prema izveštaju o prihodima, na ovoj funkciji Đaković je zarađivao 175 hiljada dinara mesečno. Funkciju napušta kao suvlasnik osam njiva i suvlasnik dve kuće sa dva pomoćna objekta. Jednu je stekao nasledstvom, a jednu kupovinom. Kuća čiju je trećinu stekao kupovinom ima 296 kvadrata, a nije bila u njegovom vlasništvu po dolasku na funkciju.
 
Ivan Radojičić, dosadašnji direktor JGSP "Novi Sad", u poslednje vreme je često bio u medijima, uglavnom zbog svoje svađe sa predstavnicima opozicije oko nabavke autobusa koji su stari 17 godina, ali i zbog raznih ulaganja koje je opozicija smatrala nepotrebnim ili pogrešnim. 
 
Kao direktor novosadskog preduzeća zarađivao je 110 hiljada dinara mesečno. Funkciju napušta sa placom površine 760 kvadrata, za koji nije Agenciji za sprečavanje korupcije opravdao osnov sticanja. Zakupljuje i magacinski prostor površine 2.000 kvadrata, a vlasnik je i preduzeća "Drvo palet plus" koje se bavi proizvodnjom drvne ambalaže. Radojičić je bio na čelu JGSP od 2020. godine, a pre toga je bio na čelu JKP "Stan". Gde će Radojičić nastaviti karijeru nije poznato, premda se pominje mogućnost povratka u Elektrovojvodinu, odnosno Elektroprivredu Srbije, gde je započeo svoj rad u javnom sektoru. 
Miloš Egić bio je na čelu JKP " Gradsko zelenilo" još od 2016. godine. Prema poslednjem izveštaju o prihodima Egić je mesečno zarađivao 131.335 dinara mesečno. Promene u imovini poslednji put prijavio je u aprilu ove godine, kada je zavedeno da je na osnovu ugovoru o zameni stekao udeo u vlasništvu nad dve kuće, zemljištem te nekoliko pomoćnih zgrada manje kvadrature. Kupio je kuću i vinograd, a vlasništvo nad vikendicom i njivom stekao je delom kroz nasledstvo, a delom kroz ugovor o poklonu. 
 
Egić je prijavio i da poseduje motor "Harli Dejvidson" proizveden 1999. godine. Pre "Zelenila" bio je predsednik Upravnog odbora "Spensa" i načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove. Jedan od većih skandala njegove karijere bile su tvrdnje o napadu na predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića. Opozicija je tada, u novembru, 2023. godine, tražila njegovu ostavku zbog toga što je, kako su naveli, zajedno sa "grupom momaka u crnom" napali Veselinovića i njegove kolege. 
 
Siniša Jokić bio je na čelu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, prvo kao v.d. direktora, od 2016. godine, a potom kao direktor, od 2021. godine. Prema poslednjem izveštaju o prihodima koji je predao 2022. godine, zarađivao je 100.941 dinar mesečno. Tada je naveo da u svom vlasništvu ima polovinu kuće od 193 kvadrata, kao i polovinu kuće od 150 kvadrata. Jednu je stekao nasledstvom, drugu kupovinom. Takođe, prijavio je da je nasledio zemljište od 1.000 kvadrata. Iz opozicije je često bio kritikovan zbog dopuštanja projekata koji ugrožavaju kulturno i arhitektonsko nasleđe Novog Sada.
Ostavke direktora biće potvrđene na sednici Skupštine grada koja je zakazana za sutra. 
 
Za sada nema informacija ko će doći na mesta direktora tri preduzeća i Zavoda za zaštitu spomenika. Spekuliše se da će na Radojičićevo mesto doći javnosti nepoznat Mladen Papović. Međutim, njegovo ime nije jedino koje se pominje, pa se tako moglo čuti da bi na mesto direktora gradskog prevoznika mogao da se vrati neko od starih direktora, a čula su se i imena drugih direktora javnih preduzeća i ljudi povezanih sa funkcionerima SNS-a. Moguće je da će, do održavanja sednice, biti najavljena nova imena za sve ove funkcije.
  • Sima

    26.09.2024 11:32
    @miki
    Najvažnije je da nas vi podsetite da ne postoji Elektrovojvodina. To ste čini mi se uradili i juče, pod drugim nadimkom. Mislim, sve je u najboljem redu, EPS radi punom parom, računi su tačni i precizni, broj zaposlenih je ispod dozvoljenog minimuma, preduzećem upravljaju stručni ljudi, tako da stvarno nema potrebe da se sećamo ičega iz prošlosti, zar ne? Jer ovo sadašnje je bolje, a sećanja su ružna. Najtragičnije je što vi stavljate znak jednakosti između Elektrovojvodine i sadašnjeg stanja. Mora da su vas svojevremeno uhvatili u krađi struje, pa ne možete da pređete preko toga.
  • Đuro

    26.09.2024 11:11
    Ivan Radojičić je za vozače bio odličan direktor. Ispravio dosta nelogičnosti na linijama, vreme linija i duplirao plate vozača. Plakaće vozači za njim.
  • Arkadije

    26.09.2024 10:40
    Budućnost
    Gde će biti udomljeni napaćeni direktori koji su samovoljno podneli ostavke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.