Odbornici sutra o izmenama budžeta: Novčane kazne i penali uvećani za 200 odsto

Budžet Novog Sada biće uvećan za oko pet milijardi dinara u odnosu na prvobitno donetu odluku o gradskoj kasi, koja je usvojena krajem prošle godine.
Odbornici sutra o izmenama budžeta: Novčane kazne i penali uvećani za 200 odsto
Foto: 021.rs
Budžet grada iznosio je 42,7 milijardi dinara, a novom izmenom će iznositi skoro 48 milijardi. Ovakvo uvećanje je očekivano jer je i budžet koji su gradski čelnici predvideli za 2024. godinu, već bio za pet milijardi manji nego onaj koji je donet za 2023. godinu. 
 
Do povećanje je, kako se navodi u Odluci o izmeni budžeta, došlo pre svega na osnovu raspoređivanja suficita iz budžeta i dodatnih prihoda. 
 
Finansijska pomoć Evropske unije, na primer, prvobitno je bila procenjena na 1,8 miliona, ali se u ovoj izmeni vidi da će iznositi 7,3 miliona. Dotacije iz EU će prvenstveno biti namenjene za prekogranične projekte iz oblasti kulture i obrazovanja. 
Ukupno su prihodi od transfera sa drugih nivoa vlasti povećani za više od 700 miliona dinara.
 
Izmenom budžeta predložene su i korekcije pojedinih prihoda i rashoda.
 
Stavka koja se u odnosu na prethodni budžet uvećala za 200 odsto odnosi se na novčane kazne i penale sudova. Ovaj iznos uvećan je za skoro 600 miliona dinara, pre svega zbog sudskih troškova, kazni i prinudnih naplata koje je Gradska uprava za građevinsko zemljište dužna da plati zbog sporova koje je Grad izgubio. Reč je o tužbama koje je grad izgubio zbog eksproprijacije zemljišta. Manji deo namenjen je za naknade iz nadležnosti Gradske uprave za komunalne poslove. 
U Odluci o budžetu grada za ovu svrhu je prvobitno bilo namenjeno oko 238 miliona dinara.
 
Ove godine se dosta pričalo o tome koliko Grad novca troši na izgubljene sporove. Zbog izgubljenih sporova o eksproprijaciji Grad je do juna već utrošio 1,3 milijarde dinara, a novac je morao da se izdvaja iz budžetske rezerve.
 
Gradonačelnik Novog Sada Mlan Đurić je o ovim problemima govorio početkom decembra prošle godine, kada je naveo da je u 2023. za plaćanje tužbi potrošeno oko 3,9 milijardi dinara i da očekuje se da će na naplatu uskoro stići još 1,8 milijardi dinara.  Budući da je sada u tu konkretnu stavku dodato 570 miliona, to bi tačno pokrilo razliku između utrošenih 1,3 milijarde i Đurićevih najavljenih 1,8.
 
Takođe, Grad Novi Sad je u junu ove godine doneo odluku o zaduživanju za 3,1 milijardu dinara, kako bi mogao da plati sudske troškove po ovim presudama. 
 
Takođe, stavka naknade štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa uvećane su za oko 105 odsto, da se obezbedi izmirivanje obaveza po sudskim presudama, uključujući i one koje se tiču naknade štete fizičkim i pravnim licima koja tuže grad po osnovu povreda na javnim površinama.
 
Povećana su i planirana sredstva za ustanove kulture za oko 32 miliona dinara, kao i za uređenje Almaškog kraja za više od 20 miliona dinara. Ova sredstva biće namenjena za rekonstrukciju vodovodne mreže na Podbari. 
 
Gradskoj upravi za komunalne poslove namenjena su dodatna sredstva od 120 miliona dinara za komunalne usluge, zbog procene da planirana sredstva za upravljanje otpadom neće biti dovoljna, imajući u vidu da se grad širi, čime se i obim poslova povećava.
 
Takođe, kapitalni transferi za osnovno obrazovanje uvećani su za 14 miliona dinara zbog povećanja sredstava za izgradnju nove škole na Jugovićevu. 
Odloženo je planirano proširenje Najlon pijace, a umanjene su i subvencije vodovodu za 41,7 miliona dinara, jer su odloženi radovi na izgradnji kanalizacione mreže u delu Kisačke ulice. Umanjene su i kapitalne subvencije u funkciji vodosnabdevanja, zbog pomeranja planiranih investicija na izgradnji vodovodne mreže u pojedinim delovima grada.
 
Budući da je Republika preuzela na sebe projekat izgradnje pešačko-biciklističkog mosta, kao i obnovu Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, troškovi Grada u iznosu od 40 miliona dinara biće preraspoređeni na druge projekte. 
 
O izmenama Odluke o budžetu grada odbornici Skupštine Novog Sada raspravljaće na sednici zakazanoj za petak, 27. septembar u 10 časova. 
  • Horor

    26.09.2024 20:03
    Uprava
    A ostavili istog da vodi upravu grada strahota.
    Reč je o tužbama koje je grad izgubio zbog eksproprijacije zemljišta..
  • Tapkalo

    26.09.2024 19:33
    Da se pojasni tuzbe su za oduzete parcele iz vremena tita. Zasto se to placa i dali je to pritisak danasnjih kvazi levicara,zelenih,antifa i sl.?
  • Novosadjanka

    26.09.2024 19:28
    Samo se pitam
    Samo se pitam sa li su planirali kojim slucajem da povecaju subvencije za privatne vrtice koje sramnih 13000,za razliku od BGD gde su 33000.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.