021 otkriva: GSP nema ugovor za poklonjene stare autobuse, Švajcarci kažu da su ih prodali

Uprava JGSP "Novi Sad" tvrdila je da su stare autobuse iz Švajcarske dobili po ugovoru o poklonu. Međutim, sada navode da takav ugovor ne postoji.
021 otkriva: GSP nema ugovor za poklonjene stare autobuse, Švajcarci kažu da su ih prodali
Foto: 021.rs
Nakon što je GSP u odgovoru za 021.rs objasnio kako su u njihovo preduzeće stigla tri zglobna autobusa stara 17 godina, tvrdeći da je isporuka izvršena "na osnovu sklopljenog ugovora o poklonu", ovom preduzeću uputili smo zahtev za pristup informaciji od javnog značaja. 
 
Od GSP "Novi Sad" smo tražili da nam dostave predmetni ugovor.
Međutim, u odgovoru za 021.rs, GSP navodi da nema ugovor.
 
"JGSP 'Novi Sad' nema, odnosno ne poseduje  u svojoj arhivi Ugovor o poklonu, na osnovu koga je JGSP 'Novi Sad'  dobio autobuse iz švajcarskog grada Araua, niti je isti ikada bio predmet ugovaranja", piše u odgovoru za 021.rs.
 
Ni u gradskom prevozniku švajcarskog grada Arau ne znaju ništa o ovakvom sporazumu.
Kako za 021.rs odgovara Piter Bertšiger iz "Busbetrieb Aarau AG (BBA)" oni su te autobuse imali u posedu, ali ih nisu poklonili.
 
"Naše autobuse smo prodali privatnoj kompaniji, na inicijativu zaposlenog. Naših 15 autobusa su prodati trgovcu na uobičajen način. Nemamo saznanja o transferu (u Novi Sad), ni za isplatu, ni besplatno", piše u odgovoru Bertšigera.
 
Podsetimo, tri autobusa stara skoro 17 godina, marke Scania-Hess NUA 2008 stigla su u Novi Sad 4. septembra, kako su tada tvrdili u ovom preduzeću, na osnovu ugovora o poklonu. Naveli su da su, iako starijeg datuma, vozila kvalitetna i "u izuzetno dobrom tehničkom stanju".
 
Ova vozila su rashodovana iz lokalnog preduzeća švajcarskog grada Arau, a u Novi Sad pristigla su malo drugačijeg izgleda. Iz javnog preduzeća za 021.rs naveli su da su vozila "u skladu sa vizuelnim identitetom voznog parka JGSP prefarbana prepoznatljivom bojom".
 
Ovaj poklon ili nabavka, bio je predmet rasprave između direktora Ivana Radojičića, koji je u međuvremenu podneo ostavku, i opozicije, naročito Građanskog pokreta Bravo. 
Građanski pokret "Bravo" je povodom ove obnove voznog parka pitao da li Srpska napredna stranka pokušava da uruši i uništi novosadski GSP kako bi uveli privatnike u javni prevoz.
 
"Umesto da dobije najavljenih 50 novih autobusa, javni prevoz u Novom Sadu se pod naprednjacima konstantno urušava, tako da su sada stigla tri autobusa iz Švajcarske stara 17 godina kao poklon nepoznatog donatora", naveo je Bravo. 
 
Radojičić je na saopštenje reagovao nabrajajući uspehe preduzeća, ali nije komentarisao polovne autobuse.
  • Ziko

    27.09.2024 14:53
    70+
    Neco zavrsi li objekat? Slobo kako ide projekat?

    Postojanjem ovakvih ljudi je uticalo da se postovanje ka starijim osobama obesmisljava!
  • Boger

    27.09.2024 14:36
    Transfer blama
    Ne znam da li je veća sramota ako su nam Švajcarci poklonili te autobuse ili ako smo ih kupili?
  • Bojan

    27.09.2024 14:11
    plan
    A koliko bi relativno jednostavno bilo resiti prevoz u gradu. Par tramvajskih linija, ostalo se pokrije nekim normalnim busevima, dobra mreza biciklistickih staza i bezbedni parkinzi za iste i to je to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.