Novi mamograf u Domu zdravlja "Novi Sad": Izdvojeno 22,8 miliona dinara

Pokrajinska vlada izdvojiće 22,8 miliona dinara za nabavku digitalnog mamografa za Dom zdravlja "Novi Sad".
Novi mamograf u Domu zdravlja "Novi Sad": Izdvojeno 22,8 miliona dinara
Foto: Pixabay
Biće nabavljen novi digitalni mamografski sistem sa tomosintezom.
 
Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, u Domu zdravlja "Novi Sad" se na godišnjem nivou obavi 5.000 mamografskih pregleda i oko 3.500 skrining mamografija u okviru preventivnog rada na ranom otkrivanju najčešće zloćudnog tumora kod žena.
"Nabavka novog digitalnog mamografskog sistema predstavlja značajan napredak na polju rane dijagnostike raka dojke uz optimalnu efikasnost procesa rada", dodaju oni.
 
Ističe se i da je DZ "Novi Sad", zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, uključen u Nacionalni program otkrivanja karcinoma dojke od 2013. godine, u okviru kog je urađeno 57.500 skrininga.
Podsetimo i da je 021.rs sredinom septembra pisao da je u Domu zdravlja aparat za mamografiju pokvaren.
 
Kako su tada potvrdili iz ove ustanove, mamograf u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" je od početka tog meseca bio u kvaru, a istakli su da se intenzivno radi na popravci aparata.
 
"Dom zdravlja 'Novi Sad' obratio se Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo povodom nabavke novog aparata. Obavestićemo javnost kada mamografski pregledi budu mogli opet da se obavljaju u našoj ambulanti. Molimo pacijente za strpljenje jer činimo sve što je u našoj moći da se rad mamografskog aparata vrati u redovan režim rada", rekli su oni.
Prema podacima Batuta, rak dojke je najčešći maligni tumor i vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena u Srbiji. U Srbiji se dijagnoza raka dojke godišnje postavi kod približno 4.400 žena. Verovatnoća je da će jedna od osam žena tokom svog života oboleti od ove bolesti.
 
Rak dojke se u Srbiji najčešće otkriva u odmakloj fazi bolesti, kad je za spas već kasno. U trenutku postavljanja dijagnoze, kod više od polovine žena je došlo do širenja bolesti iz dojke u regionalne limfne žlezde, na kožu ili već postoje udaljene metastaze.
 
Značajan pokazatelj je i veličina tumora u trenutku otkrivanja: samo kod 30 odsto žena tumor dojke se otkrije dok je manjih dimenzija, do 2 centimetra.
 
Prevencija u vidu mamografije može da redukuje smrtnost od raka dojke i do 20 odsto. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti