Novosađani se mesecima žale: Voz do Beograda u nekim delovima mili po pruzi, raspored se ne menja

Vozovi na relaciji Novi Sad - Beograd već duže vreme kasne u proseku između osam i deset minuta, a red vožnje i dalje je nepromenjen.
Novosađani se mesecima žale: Voz do Beograda u nekim delovima mili po pruzi, raspored se ne menja
Foto: 021.rs
  • Vozovi između Novog Sada i Beograda "usporeni" zbog krađa na pruzi.
  • "Kašnjenja su postala nova normalnost", kaže sagovornica 021.rs.
  • U "Srbijavozu" nemaju informaciju kada se očekuje normalizacija saobraćaja.
Krađa delova pruge na ovoj relaciji postala je sada uobičajena stvar, a osim materijalne štete, prouzrokuje je i veća kašnjenja vozova. 
 
Ipak, oni putnici koji nisu obavešteni da je ovo redovna situacija, budu i iznenađeni jer raspored i realno stanje na terenu nisu usklađeni.
 
Novosađanka koja radi u Beogradu i redovno putuje na ovoj relaciji kaže za 021.rs da su kašnjenja od po desetak minuta uobičajena pojava poslednjih mesec dana, te da se odlučuje pre da se vozi i Regio vozom umesto garniturom "Soko" jer je vreme putovanja sada slično.
 
Ona je za 021.rs pratila vreme putovanja tokom subote, 27. septembra i ponedeljka, 30. septembra.
U subotu je "Sokolom" trebalo da putuje, prema rasporedu sa aplikacije "Srbijavoza", od 9 do 9.36 časova. Međutim, situacija na terenu je bila ta da je na Prokop stigla sedam minuta posle najavljenog vremena.
 
"Dakle, moj 'Soko' je putovao 43 minuta, što je među bržim novim dolascima jer radnim danima putuje i po 48 minuta, što je bila situacija početkom nedelje", rekla je ona.
 
Ističe da se u povratku takođe vozila "Sokolom" koji je vozio 41 minut, a da je pre Stare Pazove izuzetno usporio i "milio" po pruzi. Slična situacija sa kašnjenjem je bila i u ponedeljak.
 
"Ova kašnjenja su sada nova normalnost, ali bi prevoznik mogao da ne laže ljude koliko vozovi putuju u redu vožnje", kaže ona.
 
Šta kažu iz "Srbijavoza"?
 
"Srbijavoz" odgovoran je za prevoz putnika sa jedne relacije na drugu, u ovom slučaju između Beograda i Novog Sada.
 
Kako kažu za 021.rs, jedan od osnovnih razloga poremećaja u odvijanju saobraćaja na ovoj deonici su smetnje na infrastrukturnim kapacitetima.
 
"Ove smetnje su posledica otuđenja delova na infrastrukturi od strane trećih lica što je uslovilo i zakašnjenje pojedinih vozova koje ne iznosi više od 10 minuta", navode oni.
 
Dodaju da nadležne službe "Infrastruktura železnice Srbije" (IŽS), u čijoj je nadležnosti otklanjanje smetnji, "preduzimaju neophodne mere i aktivnosti da se u što kraćem roku smetnja otkloni".
 
Iz "Srbijavoza" ističu i da je izrada reda vožnje vozova takođe na IŽS.
 
"Kolege iz ove kompanije su nas obavestili da se preduzimaju neophodne mere i aktivnosti da se u što kraćem roku smetnja otkloni. Međutim, iako smatramo da se za obe kompanije u prioritete poslovanja ubrajaju unapređenje usluge prevoza železnicom, kao i da vozovi za prevoz putnika saobraćaju prema propisanom redu vožnje, još uvek nemamo informacije kada se očekuje normalizacija saobraćaja", navode iz ovog preduzeća.
Iako je portal 021.rs uputio pitanja "Infrastrukturama železnice Srbije", jedini odgovor koji je stigao jeste u vidu prosleđenog saopštenja za javnost koje je upućeno medijima 14. septembra.
 
U ovom saopštenju navodi se da "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne u proseku osam do deset minuta na brzoj pruzi nakon što su u avgustu ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.
 
"Stručne službe angažovane su na zameni specifične opreme za brzu prugu koja je ukradena i popravci infrastrukturnih kapaciteta, kako bi brza pruga što pre bila ponovo osposobljena za saobraćaj vozova po redu vožnje", navodi se u septembarskom saopštenju.
 
Kako su dodali, na ovoj deonici kojom vozovi u proseku inače voze 200 km/h sada je brzina smanjena na svega 40 km/h ili manje od toga.
 
"Zbog toga su proteklih mesec dana registrovana kašnjenja putničkih vozova na brzoj pruzi", navedeno je dalje.
 
Istakli su i da se krađom delova železničke infrastrukture, posebno na brzoj pruzi, osim što se remeti funkcionisanje vozova i red vožnje, može da bude ugrožena i bezbednost saobraćaja.
 
Na dodatna pitanja 021.rs zbog čega red vožnje nije regulisan, do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.
 
Kako je 021.rs početkom septembra pisao, "Srbijavoz" je uveo novo pravilo kojim se  propisuje da, ukoliko putnik želi kartu da plati u vozu, to mora da uradi uz naknadu od 500 dinara. Ovo se, kako su naveli, može izbeći tako što se vozne karte mogu kupiti na šalterima, kartomatima ili preko aplikacije.
 
Opširnije o novom pravilu i problemima sa kojima su se građani suočili čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti