Promene na Sajlovu zbog crkve: Planira se izlaz na put

Planskom izmenom lokaliteta na kom se gradi hram Srpske pravoslavne crkve na Sajlovu planira se preparcelacija kako bi se verski objekat povezao sa javnom površinom.
Promene na Sajlovu zbog crkve: Planira se izlaz na put
Foto: 021.rs
Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu zapadno od Subotičkog bulevara i severno od Bulevara vojvode Stepe (lokalitet verskog objekta na Sajlovu) trenutno je na ranom javnom uvidu, a obuhvata površinu od 0,31 hektar.
 
Ovaj prostor nalazi se u neposrednoj blizini Mesne zajednice "Sajlovo", između Doma zdravlja i vrtića Radosnog detinjstva "Plava zvezda".
Kako se navodi u dokumentaciji, deo parcele na kojoj se nalazi Mesna zajednica i ostale parcele namenjene za hram i parohijski dom SPC biće objedinjene, kako bi kompleks verskih objekata imao pristup saobraćajnoj površini.
 
Iako je i postojećom Planom generalne regulacije navedeno da će se na ovom delu nalaziti verski objekti, izmenama će biti detaljnije opisani parametri.
Verski objekat, odnosno hram, biće površine od oko 190 kvadratnih metara, dok će parohijski dom sa stanom za sveštenika, crkvenom kancelarijom i sličnim prostorijama biti površine oko 110 kvadrata, sa jednim spratom i potkrovljem.
 
"Novoformirana parcela imaće status površine ostalih namena u funkciji verskog kompleksa. Ne planira se ograđivanje tako formirane porte verskih objekata, kako bi se omogućio slobodan pešački prolaz između objekta Mesne zajednice i Predškolske ustanove", piše u dokumentu.
 
Inače, prema podacima Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), radovi na izgradnji pravoslavnog hrama prijavljeni su sredinom juna prošle godine. Hram će imati suteren, prizemlje i jedan sprat. 
 
Datum planiranog završetka radova je, prema podacima iz ovog dokumenta, oktobar 2027. godine. U građevinskoj dozvoli piše i da je investiciona vrednost ovih radova 29 miliona dinara bez obračunatih poreza
Takođe, građevinska dozvola za izgradnju parohijskog doma izdata je u martu prošle godine, ali izgradnja konkretno ovog objekta još nije počela. 
 
Ovaj objekat trebalo bi da ima jedan sprat i potkrovlje, a planirana vrednost radova je 16 miliona dinara bez PDV-a.
 
Konceptualni okvir izmena i dopuna ovog plana je na javnom uvidu do 31. oktobra, do kada se mogu poslati i primedbe i sugestije Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.
  • Maca

    18.10.2024 11:53
    Skola
    Uredu da se gradi verski objekat,ali mislim da podhitno treba da se napravi osnovna skola bar do cetvrtog razreda.Biciklisticka staza i semafor na Rumenackom putu kod Matijevica.Prosirenje nadvoznjaka da nema svakog dana udesa na tom potrzu,a i kanalizacija je potrebna od nadvoznjaka prema Rumenci,
  • sale

    18.10.2024 11:08
    razuma bez
    predlazem da se novac koji bi drzava izdvojila za izgradnju ove crkve i pratece infrastrukture ulozi u lecenje dece, a crkva i sve oko nje da se gradi donacijama preko SMS poruka!
  • Iguman

    18.10.2024 11:07
    Još jedna bogomolja koja remeti javni red i mir svojom zvonjavom mirnim građanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti