GP Bravo pita direktora GSP i gradonačelnika Đurića: Ko stoji iza donacije polovnih autobusa?

Građanski pokret "Bravo" upitao je šta se dešava sa spornom donacijom polovnih autobusa Novom Sadu, za koje je GSP tvrdio da ih je dobio na poklon, za šta se ispostavilo da nemaju ugovor.
GP Bravo pita direktora GSP i gradonačelnika Đurića: Ko stoji iza donacije polovnih autobusa?
Foto: 021.rs
Podsetimo, 021.rs otkrio je da GSP nema ugovor za poklonjene stare autobuse, dok Švajcarci tvde da su ih prodali.
 
Naime, Uprava GSP tvrdila je da su stare autobuse iz Švajcarske dobili po ugovoru o poklonu, a potom su naveli da takav ugovor ne postoji, o čemu smo pisali OVDE. Ispostavilo se da ni u gradskom prevozniku švajcarskog grada Arau ne znaju ništa o takvom sporazumu.
Iz GSP-a 021.rs na naknadna pitanja nije dobio odgovor, a direktor Ivan Radojičić tokom čijeg mandata je realizovana ova donacija je u međuvremenu podneo ostavku.
 
Skoro dva meseca su prošla otkako su tri polovna autobusa, stara 17 godina, stigla u GSP Novi Sad. Vozila su ofarbana u plavu boju, a prema dostupnim informacijama, još 11 autobusa se nalazi na farbanju u Ubu. Međutim, javnosti je i dalje nepoznato s kim je sklopljen ugovor o donaciji i pod kojim uslovima, na šta je danas podsetio GP Bravo.
Bravo: Koji je motiv donacije starih autobusa GSP-u i otkud jedan u Prištini?
 
Bravo je postavio nekoliko ključnih pitanja direktoru GSP-a i gradonačelniku Đuriću: ko je omogućio dolazak autobusa u Novi Sad; po kojoj ceni i pod kojim uslovima su uvezeni i koji je motiv iza ove donacije.
 
"S obzirom na informacije da se jedan autobus iz ove grupe od 15 polovnih autobusa iz Švajcarske već sada nalazi i saobraća u Prištini, otvara se sumnja da je reč o saradnji s kriminogenom osobom poznatom po poslovima s Gradom Novim Sadom, koja posluje i u Srbiji i na Kosovu. Pitanje je: da li Novi Sad ponovo posluje s tom osobom", napominju u ovom pokretu.
 
Bravo smatra da građani Novog Sada zaslužuju odgovore na ova pitanja, posebno zato što GSP i Grad Novi Sad već nekoliko godina nisu uspeli da nabave nova vozila, izuzev električnih autobusa, čija je realizacija kasnila.
 
Kako dodaju, stanje u gradskom prevozu je alarmantno, a promena direktora u GSP-u ne uliva optimizam, jer novi direktor nema iskustvo u oblasti saobraćaja, što dodatno otežava ionako složenu situaciju.
 
Bravo napominje da saradnja s pojedincima s kriminalnim dosijeima dodatno narušava poverenje javnosti i ukazuje na to da se problemi i gubici u GSP-u neće skoro rešiti.
 
"Sve ukazuje na to se da se planira da se urušen javni prevoz ustupi "donatoru autobusa" kroz koncesiju", dodaju u saopštenju.
Podsetimo, tri autobusa stara skoro 17 godina, marke Scania-Hess NUA 2008 stigla su u Novi Sad 4. septembra, kako su tada tvrdili u ovom preduzeću, na osnovu ugovora o poklonu. Naveli su da su, iako starijeg datuma, vozila kvalitetna i "u izuzetno dobrom tehničkom stanju".
 
Ova vozila su rashodovana iz lokalnog preduzeća švajcarskog grada Arau, a u Novi Sad pristigla su malo drugačijeg izgleda. Iz javnog preduzeća za 021.rs naveli su da su vozila "u skladu sa vizuelnim identitetom voznog parka JGSP prefarbana prepoznatljivom bojom".
 
Ovaj poklon ili nabavka, bio je predmet rasprave između direktora Ivana Radojičića, koji je u međuvremenu podneo ostavku, i opozicije, naročito Građanskog pokreta Bravo.  Građanski pokret "Bravo" je tada povodom ove obnove voznog parka pitao da li Srpska napredna stranka pokušava da uruši i uništi novosadski GSP kako bi uveli privatnike u javni prevoz.
 
"Umesto da dobije najavljenih 50 novih autobusa, javni prevoz u Novom Sadu se pod naprednjacima konstantno urušava, tako da su sada stigla tri autobusa iz Švajcarske stara 17 godina kao poklon nepoznatog donatora", naveo je tada Bravo. 
 
Radojičić je na saopštenje reagovao nabrajajući uspehe preduzeća, ali nije komentarisao polovne autobuse.
  • samo pitam

    21.10.2024 21:31
    Moze ime ili neki hint, za nas sa jeftinijim ulaznicama?
  • Ssy

    21.10.2024 20:43
    Leva ruka, desni džep
    Verovatno je opet neka nazadnjačka muljačina, tako da odgovora neće biti.
  • Noname

    21.10.2024 20:23
    Uuuuh
    Kakva smo mi močvara postali....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti