Širenje "Petrovaradina na močvari": Urbanizacija kroz stambena naselja, školu, vrtić, sportski park

Planom regulacije koji je trenutno na ranom javnom uvidu dodatno se uređuje prostor Sadova u Petrovaradinu, odnosno deo uz prugu Novi Sad - Beograd.
Širenje "Petrovaradina na močvari": Urbanizacija kroz stambena naselja, školu, vrtić, sportski park
Foto: 021.rs (Google Earth)
Gradska vlast je krajem marta predložila značajne izmene urbanističkog plana ovog dela, kojim je uz samu obalu omogućeno zidanje stambenih blokova visine i do osam spratova.
 
Sada su gradski urbanisti izradili konceptualni okvir Plana generalne regulacije zapadne zone Sadova, odnosno ostatka zemljišta u okolini prethodno usvojenog plana.
 
Granica prostora se pruža uz prostor železničke pruge Beograd - Novi Sad, a obuhvata površinu od 59,50 hektara. Kao planski osnov izmena navodi se Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine.
Šta se planira?
 
Kako piše u dokumentu koji su izradili gradski urbanisti, a koji se nalazi na ranom javnom uvidu, predmetni prostor između Rokovog potoka, pruge i trase planirane obilaznice oko Petrovaradina uglavnom nije infrastrukturno opremljen.
 
Gradilo bi se uz sam nasip Marije Snežne, kraj kojeg će biti vijadukt i saobraćajnica ka novom mostu koji se gradi kao deo Fruškogorskog koridora. 
Kao cilj izrade navodi se preispitivanje važeće planske regulacije, čime će se steći uslovi za urbanističko rešenje i izgradnju prostora, "odnosno funkcionalno, oblikovano, ekonomsko i ekološko unapređenje Sadova".
 
"Steći će se uslovi za savremeno uređenje ovog značajnog dela građevinskog područja Novog Sada koje trenutno predstavlja u delu i zapušteno građevinsko zemljište, čime će se planiranjem novih sadržaja generisati dalji urbani razvoj ovog dela grada", navodi se u dokumentaciji.
 
Planirane su namene porodično stanovanje, osnovna škola, predškolska ustanova, pijaca, sportski park od skoro sedam hektara, javno zelenilo i saobraćajnice.
 
Porodično stanovanje zauzima većinski deo prostora, odnosno više od 37 hektara, i predviđa da spratnost objekata ne bude viša od jednospratnice sa potkrovljem. 
 
  
 
Osnovna škola obuhvatiće nešto manje od hektara i biće dozvoljena visina do dva sprata, predškolska ustanova moći će da bude visine do jednog sprata. Planska regulacija objekata javne namene biće određena u nacrtu plana, a sve u skladu sa GUP-om.
 
U ovom konceptualnom okviru najdetaljnije je opisana regulacija zelenih površina, pa se tako navodi da je svu kvalitetnu vegetaciju potrebno zadržati, da će duž saobraćajnica biti formirani drvoredi, parking prostori moraju da budu pod krošnjama visoko lišćarske vegetacije, a svo zelenilo koje se posadi treba da bude planirano u pejzažnom stilu.
 
"U okviru regulacija svih ulica, predlaže se izgradnja trotoara i biciklističkih staza, a parkiranje se planira na parcelama korisnika obuhvaćenog prostora. Kroz izradu nacrta moguće su korekcije predloženih ulica u smislu brisanja predloženih i planiranja novih, kao i korekcija širina pojasa regulacije", navode gradski urbanisti.
Kako će izgledati prostor pored?
 
Kako je 021.rs ranije pisao, prostor Sadova koji sada čine šuma, livade, neuređeno poljoprivredno i građevinsko zemljišta, kao i močvarno zemljište, umesto prostora namenjenog za porodično stanovanje sa kućama do dva sprata pretvara se u površinu namenjenu za višespratnice. 
 
Ideja lokalne vlasti je da se na trenutno zelenim površinama i šumi izgradi niz stambenih blokova visine do osam spratova. 
 
U nacrtu regulacionog plana se navodi da je više od 37,5 hektara planirano za višeporodično stanovanje, turističko-sportsko-rekreativne površine, opštinski centar, zaštitno zelenilo, infrastrukturni kompleks i saobraćajne površine, pri čemu više nema pomena porodičnog stanovanja kao do sada.
 
Prema bilansu površina, vidi se da će stambene zone na Sadovima zauzeti skoro 28 hektara, saobraćajnice oko pet hektara, dok će sportsko-rekreativne površine, što su uglavnom zelene površine, zauzeti oko 4,4 hektara.
 
Međutim, nigde u planu ne pominje da se ovi hektari stambenih zgrada planiraju na nekoliko stotina metara od predviđene lokacije za centralni prečistač otpadnih voda, te da se u jednoj rečenici kaže da je ovaj deo Sadova u zoni zaštite prirode, tj. područja posebne namene specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit".
 
Rani javni uvid u Konceptualni Plan generalne regulacije zapadne zone Sadova u Petrovaradinu može se obaviti u Mesnoj zajednici "Petrovaradin" (Čajkovskog 1) i JP "Urbanizam" Bulevar cara Lazara 3.
 
Nacrt plana je dostupan i na sajtovima Grada Novog Sada i "Urbanizma".
 
Prigovori i sugestije na plan se šalju do 6. novembra Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove na adresu Školska 3 ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.
  • favela

    23.10.2024 14:59
    sns favelizacija svakog pedlja. otimanje, ruzenje i gazenje svakog smisla
  • sasa

    23.10.2024 14:17
    najeb*smo
    brzo sve izbetonitati dok neko drugi ne uradi beton.. kao na kamenjaru ali desno ..To je bilo izvoriste vode,posto je davalo male kolicine sirove vode bratija iskolcila i to je sada njiovo jbg ,a ako drzava smisli da napravi nesto na tom meestu treba da otkuoi parcele za silnu kntu,...eto tako to ide ,a za dve godine ce nam goreti trafo stanice .... ma boli nas
  • Zovite pravim imenom

    23.10.2024 13:41
    U prevodu, rušenje svega sto nema bosanski kockasti oblik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti