Ozelenjavanje Kovilja: Planira se i prostor za sport i rekreaciju

Za područje u Kovilju uz nasip planira se ozelenjavanje i sportski segment - trim staza.
Ozelenjavanje Kovilja: Planira se i prostor za sport i rekreaciju
Foto: 021.rs
Obuhvaćen je lokalitet između ulice Duška Vickovog i meliracionog kanala, odnosno odbrambenog nasipa u južnom delu građevinskog područja u Kovilju, navodi se u Izmeni i dopuni Plana generalne regulacije.

Područje koje je obuhvaćeno nalazi se od ulice Duška Vickovog, ulice Laze Kostića pa do Ribarske ulice. 
 
Građevinsko područje zauzima površinu od 7,77 hektara.
Planiraju se nove namene dela parcele, pre svega za sport i rekreaciju kao i zaštitno zelenilo.
 
Duž saobraćajnica formiraće se drvoredi, a u delovima gde to nije moguće ulično zelenilo će zameniti formirano šiblje ili dekorativno drveće.
Na prostoru o kome je reč nema zaštićenih spomenika kulture, ali se lokalitet nalazi u zoni Stara obala Dunava koja je bila naseljavana od praistorije do danas, zbog čega se mogu očekivati lokaliteti sa arheološkim sadržajem.
 
Polovina područja trebalo bi da služi za porodično stanovanje, trećina za sport i rekreaciju (trim staze), a devet odsto obuhvata zaštitno zelenilo. Deset odsto služi za saobraćaj.
 
Prostor obuhvaćen Planom je izgrađeno građevinsko zemljište i nalazi se na prostoru koji je namenjen za saobraćaj i porodično stanovanje sa objektima do jednog sprata sa potkrovljem.
 
Na manjem broju planski nerealizovanih parcela dominira livadska vegetacija. Na kruni nasipa se nalazi neuređena pešačko- biciklistička staza. Južno od predmetnog područja nalazi se melioracioni sliv "Dunavac" koji predstavlja ekološki koridor.
 
Postojeće zelenilo na prostoru obuhvaćeno Planom je u okviru parcela porodičnog stanovanja. Zelene površine se sastoje od uređenih okućnica, dok se na nerealizovanim parcelama nalazi samonikla vegetacija. Kvalitetna vegetacija se prema Planu čuva i uklapa u novo rešenje.
 
Ulica Dušana Vickovog predstavlja primarnu saobraćajnicu naselja Kovilj i njome se odvija javni gradski prevoz. Na posmatranom prostoru nema biciklističkih staza, a trotoari su izgrađeni sporadično.
 
Pešački i kolski pristupi objektima su omogućeni iz ulica Dušana Vickovog, 7. Jula, Ribarske i Laze Kostića.
 
Postojeća vodovodna mreža zadovoljava trenutne korisnike prostora i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj vodovodnog sistema, piše u Izmeni i dopuni Plana generalne regulacije.
 
Odvođenje otpadnih i atmosferskih voda predmetnog prostora je rešeno preko kanalizacionog sistema Grada Novog Sada separatnog tipa.
 
 
Severno od obuhvata plana nalazi se crpna stanica, a prikupljene otpadne vode odvode se do realizovanog prečistača otpadnih voda naselja Kovilj. Atmosferske vode se odvode preko otvorene ulične kanalske mreže prema postojećim melioracionim kanalima koji funkcionišu u okviru melioracionih slivova "Dunavac" i "Kovilj".
 
Postojeća kanalizaciona mreža zadovoljava korisnike prostora i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj kanalizacionog sistema.
Na području postoji izgrađena nadzemna i podzemna elektroenergetska mreža, mreža elektronskih komunikacija, kao i gasovodna mreža, koje zadovoljavaju potrebe sadašnjih korisnika prostora. 
 
Rani javni uvid u Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije naseljenog mesta Kovilj (delovi građevinskog područja uz nasip) održaće se u trajanju od 15 dana u periodu od 23. oktobra do 6. novembra, svakog radnog dana od 9 časova do 14 časova u prostoriji u prizemlju zgrade Javnog preduzeća "Urbanizam" i u prostorijama Mesne zajednice "Kovilj".

Rani javni uvid moguće je pogledati i na sajtu Grada Novog Sada i na sajtu Urbanizma. Primedbe i sugestije se mogu dostaviti do 6. novembra pismom ili mejlom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti