Šta je tokom prošle godine radila Razvojna agencija Vojvodine?

Razvojna agencija Vojvodine 2023. godine je prihodovala 17,6 miliona dinara više nego prethodne.
Šta je tokom prošle godine radila Razvojna agencija Vojvodine?
Foto: 021.rs
Ova promena uglavnom dolazi iz prihoda od usluga na domaćem tržištu.
 
U odnosu na 2022. godinu, porasli su i rashodi agencije, i to za 17,7 miliona dinara.
 
Kod poslovnih rashoda primetan je porast u troškovima zarada, za 12,7 miliona dinara, dok je umanjena potrošnja za zakup poslovnog prostora i prostora za događaje.
U Izveštaju o poslovanju RAV, primećuje se pad priliva stranih direktnih investicija, što je dovelo do intenzivnijeg rada na povezivanju domaćih i stranih kompanija, kao alternative. 
 
U 2023. godini Razvojna agencija u sardnji sa Sekretarijatom za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju raspisala je dva konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme sa ukupnim budžetom od 770 miliona dinara. Ova sredstva dodeljena su za 98 kompanija. 
 
Takođe je, kako piše u Izveštaju, kroz konkurs omogućeno domaćim kompanijama da postanu kvalifikovani dobavljači multinacionalnih kompanija koje posluju u Evropi. Sredstva u iznosu od 244 miliona dinara odobrena su za 25 domaćih kompanija koje su uključene ili će biti uključene u dobavljačke lance kompanije poput Nideka, Nestlea, Simensa, Klasberga, i drugih. 
Jednogodišnji rad RAV stao je na manje od 30 strana, na kojima su uglavnom nabrajana učešća na sajmovima i sličnim događajima, kao i međunarodni projekti na koje je Agencija konkurisala, od kojih je, kako je za sada poznato samo na jednom prošla.
 
Izveštaj o poslovanju Razvojne agencije Vojvodine jedna je od osam tačaka na sednici Skupštine Vojvodine koja će se održati u utorak, 29. oktobra u 10 časova.
 
Uloga Razvojne agencije je da pruža podršku investitorima u Vojvodini, radi na razvoju lanaca dobavljača i povećanju izvoza, promoviše pokrajinu, analizira privredu i daje predloge za njen razvoj.
Ova Agencija ima 23 zaposlenih na sistematizovanih 18 radnih mesta, a najviše je savetnika.
 
Osnovana je 2017. godine kao deo predizbornog obećanja SNS za Vojvodinu i kao pravni sledbenik tada ugašenog VIP Fonda. Još tada je deo opozicije ovu Agenciju nazivao još jednom "ustanovom za uhlebljenje partijskih poslušnika", s obzirom na to da postoje fondovi koji se bave sličnim poslovima, a i da Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu radi gotovo isti posao. 
  • Liman rules

    28.10.2024 19:00
    Direktor RAV-a
    Direktor Razvojne agencije Vojvodine je jedan izuzetno kulturan i obrazovan momak.
    Mnogo mi je pomogao prilikom konkurisanja za subvenciju drzave.
  • Sps

    28.10.2024 18:01
    Svašta zbogom pameti tj novci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti