Vođenje kroz izložbu "Molitva kao milosrđe" u petak u Galeriji Matice srpske

U okviru pratećeg programa izložbe "Molitva kao Milosrđe. Alfons Muha i Predrag Đaković" u petak, 27. septembra u održaće se kustosko vođenje kroz izložbu.
Vođenje kroz izložbu "Molitva kao milosrđe" u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Publiku će sa delima ova dva umetnika upoznati dr Danilo Vuksanović, kustos izložbe i pomoćnik upravnika GMS.
 
Slika Alfonsa Muhe Milosrđe i danas predstavlja upečatljivu opomenu, baš kao i uređena mrtva priroda u prvom planu slike sa mačem, štitom, strelama, keramičkom posudom, iskrzanom granom i figurom Sirijusa.
U njoj možemo videti i dobar deo Predićeve Kosovke devojke, kažu iz Galerije.
 
Osetićemo još kako se na ovoj slici ulivaju primordijalni svetovi u borbi za život, verujući da molitveni glasovi mogu nadvisiti zlo čovečanstva.
Širina ovog platna je 451, a visina 154 cm. Slikao ga je mladi Alfons Muha, student minhenske akademije po porudžbini svog mecene, grofa Kuen Belasija za dvorac Emahof u češkoj Hrušovici. 
 
Pre nego je otišao u Pariz, jedan od najčuvenijih umetnika secesije, dekorativni mag linearnih bravura i primenjene umetnosti, obrazovani tvorac Slovenske epopeje na platnu, 1886. godine osmislio i izveo kompoziciju Milosrđe - Charitas, bez pomoćnika.
Više o ovoj slici, kao i radovima Predraga Đakovića, publika će imati priliku da čuje u petak u 19 časova od dr Danila Vuksanovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Priča o cicu u sredu u Muzeju Vojvodine

Priču o cicu, koju je pripremila Katarina Radisavljević, muzejska savetnica-etnološkinja, možete čuti u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35, u sredu, 25. septembra.

Izložba Seada Zejnelagića u SKCNS

Izložba Seada Zejnelagića "Preobražaji pikturalnog prostora – Etape apstraktnog slikarskog postupka, od ideje do realizacije" biće otvorena u utorak, 24. septembra, u Velikoj galeriji SKCNS-a.