
Ideja za ručak: Domaći burger
Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika i dobrog roštiljanja. U mekanoj zemički, sa prilozima po želji, ovo gurmansko jelo zaista je pravo uživanje za nepca.

Foto: Pixabay
Zbog toga je i njegova priprema uvek jedno posebno i nezaboravno iskustvo.
Danas je spremio jedan recept koji će oduševiti sve gurmane.
Recept za domaći burger
Sastojci
Za burgere:
- 500 g mlevenog mesa (govedina, po mogućstvu sa 15-20% masti za što bolju sočnost)
- 1 kafena kašika soli
- 1/2 kafene kašike crnog bibera
- 1/2 kafene kašike belog luka u prahu (opciono)
- 1/2 kafene kašike crnog luka u prahu (opciono)
Za serviranje:
- 4 velike zemičke
- 4 kriške čedar sira (ili nekog drugog po izboru)
- 4 veća lista zelene salate
- 1 paradajz, isečen na kolutove
- 1 crni luk, isečen na kolutove
- Kiseli krastavčići, po ukusu
- Kečap, majonez i/ili senf (ili neki drugi omiljeni sos po ukusu)
Priprema
1. Stavite mleveno meso u veliku činiju. Dodajte so, biber i, ako želite, beli i crni luk u prahu. Lagano izmešajte sastojke, pazeći da ne premesite previše, jer to burgere može učiniti tvrdim.
2. Podelite smesu na 4 jednaka dela, pa svaki oblikujte u burger. Napravite malo udubljenje u sredini svakog kako bi se ravnomernije pekli.
3. Stavite burgere na vruć tiganj ili roštilj. Pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, zavisno od debljine i željenog stepena pečenja. Ako želite da dodate sir, stavite krišku sira na svaki burger tokom poslednjeg minuta pečenja i poklopite da se sir otopi.
4. Prerežite zemičke na pola i zapecite unutrašnje strane na roštilju ili u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
5. Stavite pečeni burger na donju polovinu zemičke. Dodajte list zelene salate, nekoliko kolutova paradajza, te crni luk i kisele krastavčiće po ukusu. Premažite gornju polovinu zemičke kečapom, majonezom, senfom, ili drugim omiljenim sosom i preklopite.
6. Poslužite odmah, uz pomfrit ili salatu po želji i uživajte u ovom pravom gurmanskom obroku!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Brzi voćni desert u čaši
24.04.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
23.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Da vas osveži za početak dana: Smuti sa bobičastim voćem i čia semenkama
22.04.2025.•
1
Uvek dobro dođe mala doza energije koja će učiniti da ste siti do ručka ili bar drugog doručka. Još ako su sastojci iole zdravi - pun pogodak.
Recept: Pasta sa piletinom i pečurkama u krem sosu
21.04.2025.•
0
Znamo da je na stolu ostalo svega od praznika, ali da podsetimo na jedan recept, možda će zatrebati u narednim danima.
Mediteranska voćna salata sa jogurt-prelivom i hrskavim semenkama
20.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdrav, brz i osvežavajuć desert koji možete spremiti za samo za 10 minuta.
Predlog za Uskršnji desert: Osvežavajuća torta sa limunom i malinama
19.04.2025.•
0
Uskršnji ručak svakako je jedan poseban događaj za porodicu, a dodatno može biti sladak uz fin desert da objedini ceo obrok.
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Brza pica sa povrćem i jogurtom - zdrava varijacija na omiljenu temu
17.04.2025.•
1
Pica ne mora obavezno da bude u nezdrava. Plus, ako je zdrava - ne znači da ne može da bude ukusna, pa vam donosimo upravo takav jedan recept.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Fritata sa povrćem i sirom - za ukusan početak dana
14.04.2025.•
0
Ova fritata je jednostavna za pripremu, bogata hranljivim materijama i ne košta mnogo.
Zdravi desert sa grčkim jogurtom, medom i voćem
13.04.2025.•
0
Ovaj brzinski dezert će vam utoliki "glad" za slatkim i dati dodatnu energiju koja vam je potrebna tokom dana, a ujedno je i zdrav.
Zalogaj Bliskog istoka za ručak: Začinjena mlevena junetina sa povrćem i pirinčem
13.04.2025.•
0
Ovaj lak, zdrav i jeftin ručak inspirisan je tursko-bliskoistočnom kuhinjom.
VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama
13.04.2025.•
0
Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".
Nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem
13.04.2025.•
0
I danas vam donosimo jedan zdrav, a ukusan doručak - nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem.
Predlog za laganu, prolećnu musaku: Vratimo se tikvicama
10.04.2025.•
0
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Predlog za zdrav, brz, jeftin i ukusan doručak: Ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom
10.04.2025.•
1
Danas vam donosimo predlog za super doručak - zdrav je, brz, jeftin i ukusan. U pitanju je ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom.
Za dan pun obaveza: Brza ovsena kaša s voćem i medom
09.04.2025.•
1
Donosimo vam recept za brz, jednostavan, a zdrav način da počnete dan - ovsena kaša sa medom i voćem.
Zlatna kafa - ukusan i zdrav način da započnete dan
08.04.2025.•
2
Zlatna kafa je odlična kombinacija kafe, kurkume i začina, koji ne samo da pružaju energiju, već i imaju brojne zdravstvene koristi.
Za zdrav početak dana - avokado tost sa jajetom
07.04.2025.•
2
Nema ničega boljeg od brzog, a zdravog doručka za početak dana.
Komentari 2
Dragan
T-Rex
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar