
Recept za starinske krofne: Kako da vam ispadnu kao bakine?
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa.

Foto: Pixabay
Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.
Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.
Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.
No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.
A evo kako su ih pravile naše bake.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
- 250 ml mleka (mlako)
- 2 kašike šećera
- 2 žumanca
- 2 kašike masti
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
- Ulje za prženje
Priprema:
Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.
Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.
Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.
Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.
Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Recept Entonija Bordejna za sendvič - ključna je mortadela
02.04.2025.•
1
Entoni Bordejn je probao mnogo toga tokom svog života. Pojeo je i mnoge sendviče, a izdvojio je recept za jedan.
Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa
02.04.2025.•
3
Brzo, jeftino i ukusno - ovo su često kriterijumi kojima se mnogi vode kada nemaju para, vremena ili živaca, a jede im se nešto toplo i hranjivo.
Makedonske šnicle - recept za ukusan ručak
01.04.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o tome šta da pripremite za ručak, evo jednog predloga.
VIDEO: Recept za "Red Needle" - koktel Lenarda Koena
31.03.2025.•
0
Pre nekoliko decenija čuveni kanadski muzičar i pesnik Lenard Koen došao je na ideju za koktel.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
2
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Hteli biste palačinke, ali vam se ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Komentari 3
Anka
Marko
Nikola
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar