Ideja za ručak: Domaći burger

Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika i dobrog roštiljanja. U mekanoj zemički, sa prilozima po želji, ovo gurmansko jelo zaista je pravo uživanje za nepca.
Ideja za ručak: Domaći burger
Foto: Pixabay
Zbog toga je i njegova priprema uvek jedno posebno i nezaboravno iskustvo.
 
Danas je spremio jedan recept koji će oduševiti sve gurmane.
Recept za domaći burger
 
Sastojci 
 
Za burgere:
  • 500 g mlevenog mesa (govedina, po mogućstvu sa 15-20% masti za što bolju sočnost)
  • 1 kafena kašika soli
  • 1/2 kafene kašike crnog bibera
  • 1/2 kafene kašike belog luka u prahu (opciono)
  • 1/2 kafene kašike crnog luka u prahu (opciono)
Za serviranje:
  • 4 velike zemičke
  • 4 kriške čedar sira (ili nekog drugog po izboru)
  • 4 veća lista zelene salate
  • 1 paradajz, isečen na kolutove
  • 1 crni luk, isečen na kolutove
  • Kiseli krastavčići, po ukusu
  • Kečap, majonez i/ili senf (ili neki drugi omiljeni sos po ukusu)
 
Priprema 
 
1. Stavite mleveno meso u veliku činiju. Dodajte so, biber i, ako želite, beli i crni luk u prahu. Lagano izmešajte sastojke, pazeći da ne premesite previše, jer to burgere može učiniti tvrdim.
 
2. Podelite smesu na 4 jednaka dela, pa svaki oblikujte u burger. Napravite malo udubljenje u sredini svakog kako bi se ravnomernije pekli.
 
3. Stavite burgere na vruć tiganj ili roštilj. Pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, zavisno od debljine i željenog stepena pečenja. Ako želite da dodate sir, stavite krišku sira na svaki burger tokom poslednjeg minuta pečenja i poklopite da se sir otopi.
 
4. Prerežite zemičke na pola i zapecite unutrašnje strane na roštilju ili u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
5. Stavite pečeni burger na donju polovinu zemičke. Dodajte list zelene salate, nekoliko kolutova paradajza, te crni luk i kisele krastavčiće po ukusu. Premažite gornju polovinu zemičke kečapom, majonezom, senfom, ili drugim omiljenim sosom i preklopite.
 
6. Poslužite odmah, uz pomfrit ili salatu po želji i uživajte u ovom pravom gurmanskom obroku!
  • Dragan

    17.08.2024 17:05
    "Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika..."Jedem roštilj povremeno ali mi svakako nije "nezaobilazan" na izletu. Kad pomenuh roštilj, burgeri su kao "nezaobilazni" u Srbiji ili je ovaj tekst preveden?
  • T-Rex

    17.08.2024 12:38
    Za rucak?
    Burger za rucak? Fuj... Za dorucak i veceru jos i moze, ali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće