
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.

Foto: Pexels (Vural Yavas)
Osvajala je brojne nagrade, a sada vam donosi recept za medeno kestenje koje je iz više razloga dobro po zdravlje.
Kestenje prava je jesenja poslastica i jedno od najzdravijih sezonskih namirnica.
U poređenju sa ostalim orašastim plodovima, kestenje ima manje kalorija i masti, ali obiluje hranljivim sastojcima poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Evo i nekoliko ključnih razloga zašto je kestenje zdravo.
Bogato je vlaknima
Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema, jer poboljšavaju varenje i pomažu u održavanju redovnosti creva. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kestenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od naglih skokova glukoze, što je korisno za osobe s dijabetesom.
Sadrži vitamine i minerale
Kestenje je bogato vitaminom C, koji jača imunitet i podstiče stvaranje kolagena, važnog za zdravlje kože, kostiju i zglobova. Pored toga, kestenje sadrži vitamine B grupe (poput B6 i folata), koji su ključni za energiju, funkciju mozga i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala, kestenje je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i bakra, koji podržavaju zdravlje srca, regulaciju krvnog pritiska i nervni sistem.
Nizak sadržaj masti i kalorija
Za razliku od većine orašastih plodova, kestenje ima niži sadržaj masti, posebno zasićenih masti, i samim tim sadrži manje kalorija. Ovo ga čini pogodnim izborom za ljude koji žele da kontrolišu težinu, a ujedno se osveže i obogate ishranu hranljivim materijama.
Sadrži antioksidanse
Antioksidansi iz kestenja, kao što su vitamin C, galna i elaginska kiselina, bore se protiv slobodnih radikala u organizmu, što može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i neki tipovi raka. Takođe, antioksidansi doprinose očuvanju mladalačkog izgleda kože i jačanju imuniteta.
Poboljšava zdravlje srca
Zahvaljujući kombinaciji vlakana, kalijuma i antioksidansa, kestenje pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna smanjuju nivo lošeg LDL holesterola, dok kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Sve ovo doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Prirodni je izvor energije
Zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata, kestenje obezbeđuje dugotrajnu energiju koja se oslobađa postepeno. To ga čini odličnim izborom za užinu, posebno za sportiste ili ljude koji žele prirodan način za održavanje nivoa energije tokom dana.
Potrebne namirnice za medeno kestenje
- Plod kestena
- Med 30 grama
- Suncokretovo ulje 20 mililitara
- Voda
Priprema
Oprati kestenje pod mlazom hladne vode.
Kesten zaseći sa gornje strane ploda, nožem sa zubastom oštricom i poređati u pleh za pečenje.
Poređano kestenje preliti medom i uljem.
Nakon prelivanja, uliti vodu u pleh do polovine ploda kestena.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, 30 minuta (u slučaju većeg ploda, produžiti vreme pečenja).
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Makedonske šnicle - recept za ukusan ručak
01.04.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o tome šta da pripremite za ručak, evo jednog predloga.
VIDEO: Recept za "Red Needle" - koktel Lenarda Koena
31.03.2025.•
0
Pre nekoliko decenija čuveni kanadski muzičar i pesnik Lenard Koen došao je na ideju za koktel.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
2
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Hteli biste palačinke, ali vam se ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Breskvice - nezaobilazni desert praznične trpeze: Pogledajte kako se spremaju
27.12.2024.•
0
Breskvice su popularni kolač posebno za vreme novogodišnjih praznika. Iako njihova priprema ne izgleda jednostavno, ključno je izdubiti kolačiće dok su još topli.
Praznične, a jednostavne kiflice od kokosa: Ovo je recept za neodoljivu poslasticu
25.12.2024.•
0
Kiflice od kokosa su visoko kotirane među ljubiteljima slatkiša i to sa dobrim razlogom. One nisu samo jednostavne i ukusne, već su i specijalni prhki keksići koji savršeno idu uz popodnevni čaj.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar