Recept za starinske krofne: Kako da vam ispadnu kao bakine?

Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa.
Recept za starinske krofne: Kako da vam ispadnu kao bakine?
Foto: Pixabay
Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.
 
Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.
Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.
 
No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.
 
A evo kako su ih pravile naše bake.
Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
  • 250 ml mleka (mlako)
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 2 kašike masti
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Ulje za prženje
Priprema:
 
Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.
 
Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.
 
Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
 
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
 
Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
 
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.
 
Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.
Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
 
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
 
Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.
 
Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja.
 
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
 
Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak.
  • Marko

    20.08.2024 02:10
    @Nikola
    Jel ti lupas kao Maksim po diviziji jer si placen ili nemas pametnija posla vec da se nesto glupo i neverodostojno izjavi da bi se izjavilo.
  • Nikola

    19.08.2024 22:38
    Baka iz Amerike
    Moja baka sigurno nije pravila krofne nalik na ovu sa ilustracije. Baka mi je bila sa ovih prostora, nije pravila te...američke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće