
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.

Foto: Pixabay
Iako može da se smatra kaloričnom, zapravo je puna hranljivim materijama i zdravim masnoćama koje pomažu u održanju vitalnosti tela, piše Sensa.hr.
Skuša je prepoznatljiva po duguljastom telu prekrivenom plavim, zelenkastim i srebrnim nijansama, sa karakterističnim tamnim prugama duž leđa.
Nema ljušturu na stomaku, što je čini glatkom na dodir, a tradicionalno se priprema u jelima širom našeg podneblja.
Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinade i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.
Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).
Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.
Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.
Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.
Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa.
Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.
Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.
Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Predlog za Uskršnji desert: Osvežavajuća torta sa limunom i malinama
19.04.2025.•
0
Uskršnji ručak svakako je jedan poseban događaj za porodicu, a dodatno može biti sladak uz fin desert da objedini ceo obrok.
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Brza pica sa povrćem i jogurtom - zdrava varijacija na omiljenu temu
17.04.2025.•
1
Pica ne mora obavezno da bude u nezdrava. Plus, ako je zdrava - ne znači da ne može da bude ukusna, pa vam donosimo upravo takav jedan recept.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Fritata sa povrćem i sirom - za ukusan početak dana
14.04.2025.•
0
Ova fritata je jednostavna za pripremu, bogata hranljivim materijama i ne košta mnogo.
Zdravi desert sa grčkim jogurtom, medom i voćem
13.04.2025.•
0
Ovaj brzinski dezert će vam utoliki "glad" za slatkim i dati dodatnu energiju koja vam je potrebna tokom dana, a ujedno je i zdrav.
Zalogaj Bliskog istoka za ručak: Začinjena mlevena junetina sa povrćem i pirinčem
13.04.2025.•
0
Ovaj lak, zdrav i jeftin ručak inspirisan je tursko-bliskoistočnom kuhinjom.
VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama
13.04.2025.•
0
Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".
Nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem
13.04.2025.•
0
I danas vam donosimo jedan zdrav, a ukusan doručak - nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem.
Predlog za laganu, prolećnu musaku: Vratimo se tikvicama
10.04.2025.•
0
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Predlog za zdrav, brz, jeftin i ukusan doručak: Ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom
10.04.2025.•
1
Danas vam donosimo predlog za super doručak - zdrav je, brz, jeftin i ukusan. U pitanju je ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom.
Za dan pun obaveza: Brza ovsena kaša s voćem i medom
09.04.2025.•
1
Donosimo vam recept za brz, jednostavan, a zdrav način da počnete dan - ovsena kaša sa medom i voćem.
Zlatna kafa - ukusan i zdrav način da započnete dan
08.04.2025.•
2
Zlatna kafa je odlična kombinacija kafe, kurkume i začina, koji ne samo da pružaju energiju, već i imaju brojne zdravstvene koristi.
Za zdrav početak dana - avokado tost sa jajetom
07.04.2025.•
2
Nema ničega boljeg od brzog, a zdravog doručka za početak dana.
Nedelja je, a to znači - porodični ručak: Pileći fileti sa pečenim povrćem
06.04.2025.•
0
Ovaj ručak je ukusan, zdrav, lagan za pripremu i ne zahteva puno vremena, a sastojci nisu skupi.
Posni zeleni rižoto: Tajna je u korijanderu
05.04.2025.•
1
Zeleni rižoto je aromatično, posno jelo koje ide uz sve, pogotovo uz ribu i plodove mora, a priprema se za pola sata.
Uvek voljen klasik: Pasta sa paradajz sosom
03.04.2025.•
0
Ovaj recept je brz, ukusan i vrlo jeftin, a možete ga prilagoditi dodajući začine ili povrće po izboru.
Omlet sa povrćem, šampinjonima i sirom - za ukusan početak dana
03.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusan, jednostavan i brz doručak, koji će vam pomoći da dan započnete baš kako treba i dati vam energiju bar do ručka.
VIDEO: Recept Entonija Bordejna za sendvič - ključna je mortadela
02.04.2025.•
2
Entoni Bordejn je probao mnogo toga tokom svog života. Pojeo je i mnoge sendviče, a izdvojio je recept za jedan.
Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa
02.04.2025.•
3
Brzo, jeftino i ukusno - ovo su često kriterijumi kojima se mnogi vode kada nemaju para, vremena ili živaca, a jede im se nešto toplo i hranjivo.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar