Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču

Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
Foto: Pixabay
Čak joj i ime opisuje kako se ona nekad pripremala - "ravan hleb pečen na ognjištu", piše Index.
 
Smatra se pretečom pice, a karakteristična je po testu koje je spolja masno, a iznutra izuzetno vazdušasto i lagano, toliko da se u preseku testa vide rupe.
Karakteriše je i sušeno bilje koje se koristi u pripremi - obavezno maslinovo ulje, mediteransko povrće poput paradajza, belog luka, masline, uz začinsko bilje kao što je ruzmarin, bosiljak.
 
Neki dodaju i sir i meso - pravila zapravo nema, osim da su sastojci mediteranski i da fokača mora da asocira na leto, ali i da sadrži sve ono što zri leti.
Kako se recept širio Evropom i svetom, tako svoje verzije ove letnje pogače imaju i Turci, Francuzi, Grci i Španci. Fokača je u originalu bila sirotinjska hrana, pripremali su je radnici kao užinu za vreme rada u poljima, od sastojaka koje su imali. 
 
Danas se ona priprema i u slatkim varijantama, a najpopularnija je ona s medom, grožđicama i koricom limuna. 
 
Način pripreme
 
Sven Grabić, gurman koji se ozbiljno posvetio roštiljanju skupog mesa i stejkova, daje savet za pripremu originalnog priloga, brze fokače, tradicionalnog mediteranskog hleba idealnog za letne dane, za koji postoji jednostavan recept. 
 
Iako testo za fokaču najčešće treba da se odmara preko noći, donosimo vam brži i jednostavniji recept koji provereno funkcioniše i kada testo kraće narasta. 
 
Za početak je potrebno umešati vodu, kvasac i med i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim se zamese svi sastojci: brašno, so, maslinovo ulje s kvascem i vodom i ostave se da odstoje na toplom, pokriveni krpom pola sata.
 
Nakon pola sata potrebno je prvi put premesiti testo, pustiti da odstoji pola sata, zatim drugi put premesiti.
Pripremi se posuda za pečenje, namasti se maslinovim uljem i u njemu se prstima oblikuje testo. Testo se pospe krupnom solju, začinima, a sastojci poput paradajza i ruzmarina lagano se utisnu u testo kako bi se u njemu zapekli i tako ga ukrasili. Neki pre pečenja premazuju testo maslinovim uljem, kako bi površina testa dobila finu masnoću. Fokača se peče pola sata na temperaturi od 210 stepeni, do zlatno smeđe boje korice. 
 
Može se jesti još vruća, a ako je držite pokrivenu krpom ili zamotanu u foliju, biće sveža i nekoliko dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće