VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa

Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
Foto: Screenshot (TikTok/chefmikeharacz)
Harac, poznatiji kao "Veliki Majk", radio je u Mekdonaldsu četiri godine, a bio je zadužen za razvoj novih recepata i njihovo sprovođenje u različitim zemljama, prenosi Index.hr.
 
Posle karijere u poznatom lancu, postao je poznat na društvenim mrežama, gde deli svoje recepte, a otvorio je i svoj burger bar. 
Majk nije prvi koji je otkrio domaću verziju i osnovne sastojke kultnog sosa, ali su ga ranije objavili bivši zaposleni i otkrili sastojke od kojih se priprema, a razlika u recepturama je samo u gramima.
 
Inače, Big Mek je 1967. godine kreirao vlasnik franšize u Pitsburgu u Pensilvaniji i prvobitno je bio poznat kao "Aristokrata" i "Blue Ribbon ​​Burger", a narednih godina je postao toliko popularan da je godinu kasnije uveden je u nacionalni Mekdonaldsov meni u Americi.
Recept za ovaj sos bio je stroga poslovna tajna sve do 2012. godine, kada je Dan Coudreaut, glavni kuvar Mekdonaldsa, objavio na Jutjubu video recept za sos, kao i za ceo Big Mek, koji je zapravo bio deo marketinške kampanje usmerene na transparentnost i pokazivanje javnosti kako Mekdonalds koristi jednostavne i poznate sastojke.
 
Priprema domaćeg BigMek sosa
 
Sastojci:
  • majonez
  • slast od kiselih krastavaca
  • senf
  • mlevena paprika
  • alkoholno sirće
  • beli luk u granulama
  • granule luka
  • beli biber
Kako ga pripremiti:
 
Sve što je potrebno je da sve sastojke pomešate u činiji kutlačom do konzistencije sosa, a za jednostavnu poslasticu od kiselih krastavaca pronađite recept ovde. 
 
Majk je prokomentarisao da se crvenkasta boja sosa ne dobija od kečapa, već od paprike, a rekao je i da je ovaj sos "najbliže što ćete dobiti" da liči na originalni sos. Preporučljivo je sos poslužiti uz domaći hamburger.
 
Iako će sos obogatiti ukus hamburgera, možete ga koristiti i kao prilog uz pomfrit ili pržena i pohovana jela, ribu ili lignje. 
 
Pogledajte tačne mere i recept ovde i probajte koliko je ovaj sos zaista sličan originalu.
 
  • 0FG

    28.08.2024 09:45
    Hosenfefer!
    I pita od detlića!
  • Saša

    27.08.2024 22:14
    WTF?
    Ali zašto bi to iko želeo?
  • Cepidlaka

    27.08.2024 21:29
    "Slast od kiselih krastavaca"???! Stvarno?
    A šta bi taj misteriozni sastojak tačno bio na srpskom jeziku (ne znam šta bi bilo ni na hrvatskom...)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće