VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept

Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
Foto: Pixabay
Međutim, čini se da smo sve vreme to radili pogrešno, a sada se na Instagramu pojavio video koji pokazuje kako se ona zapravo priprema, prenosi Index.hr
 
Za ovaj recept će vam trebacti samo jedna velika posuda.
Ovo je verovatno najpopularnija salata na svetu i nedavno je proslavila stoti rođendan, nazvana u čast svog tvorca, Cezara Kardinija, koji ju je prvi napravio u restoranu Cezar u Tihuani.
 
U njega ne ide ni piletina, ni panceta, ni gambori
Po originalnom receptu, Cezar salata se sastojala od zelene salate, krutona, poširanog jaja, maslinovog ulja, vusterširskog sosa, belog luka, senfa, parmezana, limunovog soka, belog bibera, soli i sirćeta od kruške. 
 
Danas su inćuni neizostavni sastojak ove salate, ali su u recepturu dodat tek godinama kasnije.
 
Pored inćuna, piletina, panceta, gambori i mnogi drugi sastojci danas su omiljeni dodaci Cezar salati, ali od njih u originalnom receptu nije bilo ni traga. 
 
Ova salata je idealna za tople, letnje dane.
 
Kako se Cezar salata zapravo priprema?
 
Umesto da se preliv pravi posebno i meša sa salatom, cezar salata se pravi u jednoj posudi, tako što se prvo dodaju so i biber, zatim seckani beli luk i kapari (po želji), koje morate iseckati. 
Zatim na red dolaze inćuni koje takođe treba da iseckate, pa tu smesu stavite na stranu i na sredinu posude dodajte žumanca, senf, maslinovo ulje i dobro promešate.
 
Potom u smesu od žumanaca dodati smesu sa inćunima i dobro izmešati, pa dodati malo limunovog soka, sirćeta i vorčester sosa (u videu su dodali i tabasko, ali to možete da preskočite) i na samom kraju umešajte izrendani parmezan. 
 
Kada ste preliv premazali po celoj činiji, dodajte salatu i krutone, dobro promešajte i poslužite.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće