Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu

Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
Na sajtu je sredinom oktobra obnovljena lista 100 najboljih jela sa sirom na svetu.
 
Na prvom mestu nalazi se grčki saganaki, nakon kojeg sledi argentski provoleta. 
Na trećem mestu je svrljiški belmuž, specijalitet koji se pravi od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna.
 
"Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje potiče iz istočne Srbije. Ovo jednostavno jelo sastoji se od samo tri sastojka – sira, brašna i malo soli. Sir koji se koristi treba da bude svež, punomasni kravlji ili ovčiji, dok brašno može biti od kukuruza ili pšenice", navodi se na sajtu Taste Atlas.
Kako se dodaje, nakon što se sir iseče na komade, stavlja se u veliki lonac na tihoj vatri. 
 
Kako se topi, dodaju se so i brašno dok se ne dobije homogena masa. Mešavina se neprestano meša velikom drvenom kašikom sve dok se mast ne odvoji i ne počne da pliva na površini.
 
U top 10 našla su se sledeća jela:
 
1.  Saganaki, Grčka
2.  Provoleta, Argentina
3.  Svrljiški belmuž, Srbija
4.  Kačo e pepe, Italija
5.  Kačapuri, Gruzija
6.  Banica sa sirom, Bugarska
7.  Fokača sa sirom, Italija
8.  Fondu, Francuska
9.  Kesadilja, Meksiko
10. Raklet, Švajcarska
  • Nikola

    30.10.2024 16:27
    @Boris
    Znam vrlo dobro kako se zove, ali nemam srpsku tastaturu, i ne treba mi. Ko hoce razumece, ko nece taj ce da glumi profesora.
    Gruzini su narod, i jelo je njihovo. Drzava je nesto drugo, ali ajd', da se ne raspravljamo, u pravu si.
  • Boris

    30.10.2024 06:39
    Hačapuri
    @Nikola, jelo se zove Hačapuri tj. Хачапури. I koliko ja znam to je Gruzijsko jelo a ne Gruzinsko pošto Gruzina ne postoji.
  • V. B.

    29.10.2024 21:05
    Šta sve neće izmišljati da se ne bi priznala štrandovska girica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće