Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka

Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
Foto: Pixabay
No, ukoliko ste ovo jelo konzumirali u hotelima, a verujemo da jeste, sigurno ste primetili da se ona malo razlikuje od kajgane koju pripremate kod kuće.
 
Naime, hotelska kajgana često ima kremastiju teksturu, piše Index.hr.
Većina hotela želi kajganu koja je kremasta, glatka i bogate teksture. Jedan od načina da se to postigne, a koji se koristi u profesionalnim kuhinjama, jeste kuvanje na pari ili indirektna toplota, što obezbeđuje ravnomerno kuvanje bez rizika da se prekuva i isuši.
Jaja se mešaju u metalnoj posudi postavljenoj iznad lonca sa ključalom vodom. Para blago zagreva tiganj i sprečava da se jaja prebrzo stegnu.
 
Druga opcija je pečenje na veoma niskoj temperaturi u tiganju, uz stalno mešanje. Ovaj metod takođe daje kremastu teksturu umućenim jajima, jer omogućava da se belance i žumanca sporije zgusnu. Stalno mešanje je neophodno za stvaranje svilenkaste teksture, a dodavanje putera ili mlečnih proizvoda dodatno poboljšava ukus i teksturu.
 
Jaja se skidaju sa vatre neposredno pre nego što se potpuno stegnu, pošto nastavljaju da se kuvaju i nakon što su skinuta sa vatre.
 
Neki hoteli koriste i unapred pripremljenu mešavinu jaja (tečna pasterizovana jaja) kako bi ubrzali proces kuvanja za veći broj gostiju.
 
Ipak, luksuzni hoteli najčešće koriste sveža jaja i više vode računa o tehnici.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Ovde je

    15.01.2025 11:51
    Ovde je razlika u količini jaja!Kada pečete kajganu od više jaja...uvek će biti mekša,nema potrebe to raditi na pari!Kajgana se prži(peče)na masnoći,tada je mnogo ukusnija,naravno,uz stalno mešanje,najbolje ...ako imate špahtlu ili drvenu varjaču sa ravnim zarezom koji nalegne na dno posude u kojoj pečete.Kajgana bude savršena.Na radnom mestu u kuhinji sam pekla odjednom po 150komada jaja u kiperu,mnogi od vas znate šta je kiper ...u opremljenim kuhinjama.Kakva para...kakvi bakrači,to je glupost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće