Zašto neke žene gube kilograme tokom trudnuće

Gubitak težine tokom trudnoće može biti zbunjujući, a ponekad i zabrinjavajući.
Zašto neke žene gube kilograme tokom trudnuće
Foto: Pixabay
Zbog toga je važno da se obratite lekaru kako bi tačno znali da li je to razlog za brigu.
 
Buduće mame i njihovi lekari obično govore o gojenju u trudnoći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) generalno savetuje da se žene ugoje između 10 i 14 kilograma tokom trudnoće, u zavisnosti od njihovog indeksa telesne mase (BMI).
Međutim, može se dogoditi i da žene izgube kilograme tokom trudnoće, što može biti sasvim normalna pojava. Uopšteno govoreći, nijedna buduća majka ne bi trebalo namerno da pokušavat da smrša nakon što sazna da je trudna, čak i ako ima višak kilograma.
 
Istraživanja pokazuju da namerni gubitak kilograma tokom trudnoće može povećati rizik od komplikacija za bebu. Dalje se navodi da ograničavanje kalorija i hranjivih materija može biti štetno za vas i vaše dete u razvoju.
Ako imate prekomernu telesnu težinu ili ste gojazni i trudni ste, lekar će vam ponuditi savete o kontroli težine tokom trudnoće kako biste izbegli moguće komplikacije.
 
"Za povećanje telesne težine tokom trudnoće, naše preporuke temeljimo na ženinom indeksu telesne mase pre trudnoće", kaže ginekološkinja Kimberli Henderson.
 
Prema CDC-u, žene koje imaju indeks telesne mase od 30 ili više, trebalo bi da dobiju između pet i devet kilograma tokom trudnoće. Žene koje su pre trudnoće imale indeks telesne mase veći od 40, možda se neće ugojiti u trudnoći.
 
Lekari primećuju da se većina žena ugoji samo između 400 grama i dva kilograma u prva tri meseca trudnoće, pa ako imate gubitak težine u prvom tromesečju, velika je verovatnoća da nema razloga za brigu.
 
Gubitak apetita zbog jutarnjih mučnina takođe je čest uzrok gubitka težine u trudnoći. Prema Henderson, razlog za zabrinutost je samo ako gubitak težine u trudnoći dotigne pet do 10 odsto ukupne telesne težine žene.
 
Takođe, gubitak težine tokom trudnoće takođe se može dogoditi ako ste počeli svakodnevno da vežbate i jedete zdraviju hranu za sebe i bebu. Ako je to slučaj, možda će vam biti potrebno nekoliko dodatnih kalorija tokom dana kako biste podupirali svoju bebu koja brzo raste, u zavisnosti od vaše težine i BMI.
Gubitak težine u trećem tromesečju mogao bi biti posebno uznemirujući. Gubitak težine tokom trudnoće u ovom kasnom stadijumu može biti povezan s lošim rastom deteta, niskom količinom plodove vode ili hipertenzijom ili preeklampsijom izazvanom trudnoćom.
 
Ako gubite na težini, a prošlo je prvo tromesečje, posetite svog lekara. Moglo bi biti nešto bezopasno kao što su fluktuacije u svakodnevnom zadržavanju vode, ali da biste bili sigurni, uvek je najbolje posavetovati se sa stručnjakom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.